Hollywoodské hvězdy si hrají aneb Po přečtení spalte

Praha – Po přečtení spalte, nabádá název černé špionážní komedie, která se v polovině ledna objeví i v českých kinech. Její námět napadl Ethana a Joela Coenovy ve chvíli, kdy se rozhodli napsat scénář pro herce, s nimiž se znají a o nichž vědí, že by bylo zábavné dát je na plátně dohromady. "Je to takový úlet, hra, kterou napsali pro sebe, své kamarády a všichni se v ní dovedli vyřádit," říká o filmu kritik Jaroslav Sedláček. Na plátně se objeví George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormandová, John Malkovich a Tilda Swintonová.

Osbourne Cox (John Malkovich) je operační důstojník CIA bojující o přežití. Jeho kariéra i manželství už dlouhou dobu nikam nespějí. Ozzieho začne pořádně chápat snad jen lahev tvrdého alkoholu, zatímco jeho nespokojená manželka Katie (Tilda Swintonová) udržuje známost s Harrym Pfarrerem (George Glooney). Pfarrer je domýšlivý úředník ministerstva financí, který za zády své ženy holduje internetové seznamce a ve sklepě si sám vyrábí sexuální pomůcky.

Když Ozzie definitivně přijde o práci u CIA, rozhodne se napsat vzpomínkovou knihu. Bohužel netuší, že si jeho žena chystá vhodnou půdu pro rozvod a rukopisu z jeho počítače se zmocní. Disk se omylem dostane do rukou potrhlé zaměstnankyně fitcentra Lindy (Frances McDormandová) a jejímu natvrdlému kolegovi Chadu Feldheimerovi (Brad Pitt).

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Oba prosťáčci v tom vidí báječnou příležitost, jak přijít k nějaké hotovosti, a tak nelení a svůj objev nabídnou Rusům. Okamžitě se ovšem spustí řetězec událostí, které ukážou, jak tajné vlastně tajné služby mohou být.

Řekli o filmu:

Joel Coen: „Příběh se točí kolem lidí ve středním věku, kteří prožívají profesní, osobní nebo sexuální krizi, a dotýká se věcí národní bezpečnosti. Zápletka je z prostředí CIA a světa fitcenter. Jde o to, co se stane, když se ty dva světy střetnou a prolnou. A také jsme do toho přidali něco málo o internetových seznamkách.“

Brad Pitt: „Nenapadlo mě, že moje postava bude takový tupec, co má v puse pořád žvýkačku, lije do sebe limonády a poslouchá iPod. Řekl jsem jim, že to je vážně strašný idiot. Má ale dobré srdce. V podstatě mám dojem, že po téhle roli jsem v Hollywoodu skončil.“

Bratři Coenové si hrát mohou a umí 

Bratři Coenové se na snímku podíleli tradičně jako režiséři, scenáristé i producenti. Natočili jej v americko-britsko-francouzské koprodukci. Coenové jsou považováni za jedny z nejosobitějších hollywoodských tvůrců.

„Za ta léta si vydobyli takové postavení, že o podobě svých filmů si rozhodují výhradně sami. Od výběru tématu, struktury příběhu, obsazení, distribuci, nasazení. V tom jsou unikátní,“ potvrzuje kritik Jaroslav Sedláček.

Zatím posledním projektem bratří Coenových byla filmová adaptace s názvem Tahle země není pro starý. Získala řadu prestižních filmových cen včetně Oscarů ve čtyřech kategoriích z osmi nominací.

  • George Clooney a Frances McDormandová zdroj: Blue Sky Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60763.jpg
  • Brad Pitt zdroj: Blue Sky Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60760.jpg
  • Joel a Ethan Coenové autor: Anrew Medichini, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/14/1386.jpg