Z Národního divadla jsme „sladili Evropu“

Praha – V Národním divadle proběhl slavnostní večer Sladíme Evropu, který česká vláda připravila na počest českého předsednictví v Radě EU. V hledišti usedlo sedmadvacet evropských komisařů spolu s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a samozřejmě také představitelé českého politického života, včetně Václava Havla. Naopak chyběl současný prezident Václav Klaus. Bratři Formanové pro hosty připravili program plný pestrých obrazů, podobně jako je barevné logo českého předsednictví.

Formanové se při tvorbě scénické jevištní koláže nechali inspirovat evropským tématem a českou mentalitou. Například herečka Chantal Poullain předala vlajku dosud předsedající země, tedy Francie, Jiřímu Suchému, přičemž se tato vlajka proměnila ve vlajku českou. Přítomní hosté také slyšeli jak českou hymnu, tak i francouzskou Marseillaisu, kterou přebásnil právě Suchý. Pro obě skladby vytvořil dirigent Marko Ivanović novou hudební úpravu. Nechyběly ani skladby významných českých skladatelů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka.

Topolánek: Češi se stále ptají, kým vlastně jsou

Sladíme Evropu (zdroj: ČT24)

Před vystoupením umělců přednesli své projevy José Barroso a premiér Mirek Topolánek. „Co může národ, který se stále znovu a znovu ptá, kým vlastně je, nabídnout Evropě?“ otázal se český předseda vlády.

Domnívá se, že právě Češi, kteří věnovali debatám o své identitě tolik času jako snad žádný jiný národ, mohou svými zkušenostmi pomoci i evropské otázce. „Svoboda je tím svorníkem, který spojuje naše češství a naše evropanství,“ doplnil ještě v odpovědi na svou řečnickou otázku Topolánek.

Barroso vyjádřil přesvědčení, že Češi svou „šéfovskou“ roli v unii zvládnou. „Věřím, že Česká republika se zhostí předsednictví efektivně, s příznačným umem a představivostí,“ řekl doslova. Svůj proslov zakončil pozdravem v češtině.

Vondra převzal štafetu, Klaus nepřišel

Symbolické předání štafety předsednictví, tentokrát v podobě vlajky EU, proběhlo před začátkem galavečera ve foyeru Národního divadla. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra ji převzal od svého francouzského protějšku Bruna Le Mairea. Předání se účastnili také premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

V Národním divadle ovšem chyběl prezident Václav Klaus. Eurokomisaře dnes přijal na Hradě, na slavnostním večeru ale na rozdíl od nich přítomný nebyl. Do Zlaté kapličky přišel ale jeho předchůdce Václav Havel.

Bez pozvánky se před budovou divadla ještě před začátkem galavečera sešlo přibližně dvacet lidí na protestní akci. Protest, který svolala iniciativa Ne-EU2009.cz a Národní strana, skončil po necelé hodině.

Řekli o galavečeru:

Mirek Topolánek, premiér: „Myslím, že jsme se pohybovali někde mezi sloganem Evropě to osladíme a Sladíme Evropu. Řekl bych, že to bylo typicky české, trochu crazy, trochu sebereflexe, humor i věci vážné.“

Miloslav Vlk, arcibiskup pražský: „Mně se to moc líbilo. Jednak lehký žánr, otevřený, komunikativní, poněvadž vtahoval i obecenstvo. Bylo kouzelné, jak ty tři hlavy svým projevem vyjadřovaly to naše váhání, začínání, naši nejistotu a stálé utíkání, bylo to moc pěkné.“

Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu Armády ČR: „Mně se to velmi líbilo. Bylo to opravdu netradiční. Vystoupení jednotlivých umělců bylo perfektní. Takže, já jsem spokojený.“

Václav Pačes, předseda Akademie věd ČR: „Úplně to nevyhovovalo mému vkusu, ale myslím si, že pro tuto příležitost to bylo velmi dobré.“