Cesta na Měsíc měla své mouchy

Praha - První cesta člověka na Měsíc měla své mouchy. Přesně tři. Alespoň to tvrdí tvůrci trojrozměrného celovečerního animovaného filmu nazvaného právě Cesta na Měsíc. Belgický snímek vypráví příběh z roku 1969, kdy kosmická raketa Apollo 11 odstartovala svou první misi. Společně s astronauty se na Měsíc vydávají i tři muší kamarádi IQ, Cvalda a Nat. Film Cesta na Měsíc vznikl jen pro trojrozměrnou projekci, distribuován bude ale i do běžných kin - i s 3D brýlemi.

Hrané filmy se ve 3D formátu dosud promítaly spíše výjimečně. „Pilířem Imaxu jsou dokumentární filmy, které mívají metráž tak tři čtvrtě hodiny. Většinou jsou o dinosaurech nebo o podmořském životě,“ potvrzuje Lenka Tungová z pražského Imaxu. Vytvořit trojrozměrný hraný snímek je totiž velmi nákladné. Od Cesty na Měsíc si její tvůrci ale slibují, že nastaví nový trend.

„3D kino je druhá revoluce v historii kinematografie. Má v sobě obrovský potenciál. Témata, která mohou být v normálních filmech nudná, mají s 3D nový rozměr,“ domnívá se režisér snímku Ben Stassen. Stassen je také spoluzakladatelem belgické společnosti nWave Picture, která patří k největším výrobcům původních 3D materiálů pro kina Imax a zábavní parky. Cesta na Měsíc je jejím prvním celovečerním projektem.

Reportáž Veroniky Švihelové (zdroj: ČT24)

Malý krok pro člověka, velký krok pro mouchy

Tři malí muší uličníci jsou nerozluční kamarádi. Každý je jiný: Nat je snílek a rozený vůdce, IQ má chytrý mozek a Scooter je neuvěřitelně žravý. Připravovaná první mise na Měsíc je pro ně příležitostí splnit si svůj sen o velkém dobrodružství. Když v roce 1969 odstartuje Apollo 11, míří k Měsíci i tři muší kamarádi - schovaní v helmách astronautů.

Do kina jedině s brýlemi

Cesta na Měsíc si českou premiéru odbude 15. ledna. Je sice trojrozměrným snímkem, distribuována ale bude i do běžných kinosálů. Plastický dojem získají diváci díky jednorázovým papírovým 3D brýlím, které dostanou ke každé vstupence.

O 3D filmy je podle odborníků mezi Čechy velký zájem, v návštěvnosti takových snímků převyšují evropský průměr. V Česku zatím přitom funguje pouze jediné 3D kino v hlavním městě. To by se však díky digitalizaci kin mělo brzy změnit.

  • Cesta na Měsíc zdroj: IMAX Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60981.jpg
  • Cesta na Měsíc zdroj: IMAX Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60982.jpg
Vydáno pod