Česká centra - česká kultura v jednadvaceti zemích světa

Praha - Český kubismus, Bohuslav Martinů anebo výročí dvaceti let od pádu železné opony. Česká republika připravuje sérii akcí a projektů, kterými během předsednictví v Radě Evropské unie představí světu kulturu naší země. Dvacet čtyři Českých center v jednadvaceti zemích světa chce ve svém programu propojit tradici a současnost. Sází jak na známé "značky" spojené s Českem, jako je kubismus v architektuře nebo hudební tradice, tak i na současné umění. Některé z projektů proběhnou ve více Českých centrech.

V České republice se uskuteční zhruba 100 kulturních akcií, se 60 se počítá v Bruselu a dalších asi 450 se uskuteční v Evropě i ve světě. Ze stovek těch, které připravila Česká centra na příští půlrok, byl sedmdesáti udělen statut oficiální doprovodné akce předsednictví.

„Mně osobně se strašně líbí kniha Petra Síse Jak jsem vyrůstal za železnou oponou. Vznikla z ní velmi pěkná putovní výstava. Ve spolupráci s evropskými instituty zde vzniká mnoho nových projektů … Někde půjdeme úplně mezi mladé, avantgardní, alternativní skupiny. Například v Berlíně se uskuteční soutěž pod názvem Czech Sound, která je otevřená mladým umělcům.“

/generální ředitel Českých center Jaroslav Kantůrek o chystaných akcích/

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Předsednické kulturní akce zahájí právě dnes večer v New Yorku v nově zrekonstruované České národní budově unikátní jazzový koncert, kterého se kromě hudebníků z České republiky zúčastní jazzmani z dalších 15 zemí, a to pod vedením Jaromíra Honzáka. Koncert bude vznikat přímo na místě.

Co se chystá v Českých centrech

Podrobný přehled kulturních akcí je uveden na stránkách k předsednictví  a v Českých centrech.

Nejvýznamnější osobnosti kubismu a jejich díla (například práce Pavla Janáka, Josefa Gočára nebo Vratislava Hofmana) představí výstava Český architektonický kubismus 1911-1914. K vidění bude v Madridu, Tokiu a Stockholmu. Naopak současnou architekturu reprezentuje projekt New Face of Prague v Bratislavě, Berlíně, Bukurešti a Drážďanech.

Dvacetileté výročí pádu železné opony připomene hned několik projektů. Cirkus totality - Opona  se uskuteční ve dvanácti evropských městech. Představuje program, který je koncipovaný jako pocta těm, kteří se zasadili o pád železné opony. Některá Česká centra také nabídnou výstavu Zeď, která je složená z ilustrací a textů Petra Síse, autora stejnojmenné knihy.

Z bohaté české hudební tradice vychází pásmo koncertů Bohuslav Martinů Revisited. Koncerty České filharmonie, Symfonického orchestru Českého rozhlasu, které doprovodí tematické výstavy o životě a díle Bohuslava Martinů, zazní například v Bruselu, Vídni, Berlíně, Paříži, Moskvě či ve Stockholmu a Kyjevě. Na mladé publikum je zaměřena hudební soutěž amatérských skupin Czech Sound, jejíž vítěz odehraje v Berlíně koncert přenášený Českým rozhlasem.

Noc literatury chce netradičním způsobem přiblížit české veřejnosti současnou evropskou literaturou. Scénická literární čtení se pořádají během jednoho večera na atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy. Letos se poprvé uskuteční Noc literatury i v jedenácti Českých centrech.

Akce Českých center po světě by také měly přivést nové turisty do Česka. Vedle uměleckých vystoupení budou centra lákat i na tradiční kuchyni. „Česká a moravská vína, české pivo… v rámci české gastronomie budeme mít opravdu české speciality, ať už jsou to třeba jihomoravské klobásky, tlačenka nebo typický guláš,“ vypočítává tiskový mluvčí CzechTourismu Filip Remenec.

  • Kubistické schodiště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/92/9181.jpg
  • Bohuslav Martinů autor: ČT24, zdroj: Nadace Bohuslava Martinů http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/574/57379.jpg
  • Vinný sklep autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/27/2611.jpg