Zlaté glóby pro Milionáře z chatrče a Vicky Cristinu Barcelonu

Los Angeles/New York - Zlaté glóby pro nejlepší filmy loňského roku připadly v noci na dnešek dramatickému snímku podle skutečnosti Milionář z chatrče a veselohře Woodyho Allena o milostných dobrodružstvích dvou Američanek ve Španělsku Vicky Cristina Barcelona. Dvě herecké ceny si odnesla britská herečka Kate Winsletová a posmrtně byl podle očekávání oceněn i Australan Heath Ledger.

„Pro každého z nás bylo štěstí s ním pracovat. Myslím, že jsme si všichni ten film, který on už nikdy neuvidí, hodně užili. Nikdy na něj nezapomeneme,“ řekl při udílení cen režisér filmu Temný rytíř Chris Nolen o herci Heathu Ledgerovi.

Milionář z chatrče o negramotném indickém chlapci, který v televizní soutěži vyhraje jackpot, získal ocenění i za režii pro Dannyho Boylea, za scénář pro Simona Beaufoye a za původní hudbu pro A. R. Rahmana; stal se tak nejúspěšnějším filmem letošního 66. ročníku Zlatých glóbů.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Zlaté glóby udělované zhruba 80člennou asociací zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu jsou považované za předzvěst filmových Oscarů, které americká filmová a televizní akademie vyhlásí 22. února.

Glóby pro Ledgera a Winsletovou

Cena za vedlejší dramatickou roli připadla Heathu Ledgerovi za jeho umělecké ztvárnění postavy Jokera v nejnovějším díle batmanovské série Temný rytíř. Ledger zemřel v 28 letech na náhodné předávkování léky ještě před dokončením filmu. Všeobecně se předpokládá, že při prvním výročí úmrtí 22. ledna získá za Jokera i oscarovou nominaci. Temný rytíř se od uvedení do kin loni v červenci stal po Titaniku z roku 1997 druhým kasovně nejúspěšnějším filmem všech dob.

Kate Winsletová si odnesla cenu za nejlepší ženský dramatický výkon ve snímku Nouzový východ, v němž se po létech od natáčení Titaniku znovu setkala před kamerou se svým tehdejším filmovým partnerem Leonardem DiCapriem. Winsletová si odnesla Zlatý glóbus i za vedlejší roli v romantickém snímku z poválečného Německa Předčítač, kde si zahrála bývalou dozorkyni koncentračního tábora zapletenou do milostné aféry s mladičkým milencem.

Za hlavní roli v komedii nebo muzikálu Zlatý glóbus převzala Sally Hawkinsová. Dosud málo známá herečka, která se v britské veselohře Happy-Go-Lucky pokouší získat řidičský průkaz, byla za stejnou roli oceněná už při loňském ročníku Berlinale.

Nejlepším hercem v komedii byl vyhlášen Colin Farell za postavu zabijáka na dovolené ve snímku V Bruggách. V dramatické kategorii si Zlatý glóbus odnesl Mickey Rourke, který se vrátil na stříbrné plátno v roli postaršího zápasníka ve filmu The Wrestler.

Steven Spielberg oceněn za celoživotní přínos 

Za celoživotní přínos filmové zábavě ocenili zahraniční novináři režiséra, producenta a filmového novátora Stevena Spielberga. Ocenění měl dostat už loni, ale kvůli solidaritě filmových tvůrců s tehdy stávkujícími scenáristy se ceremoniál omezil pouze na oznámení výsledků. Žádný z umělců tenkrát cenu osobně nepřevzal.

Jako nejlepší herečka v televizním komediálním seriálu si cenu odnesla Tina Feyová, která zaujala v rovněž Zlatým glóbem oceněném seriálu 30 Rock. Kromě toho se ale loni před americkými prezidentskými volbami proslavila v satirických televizních pořadech coby mimořádně zdařilá imitátorka republikánské kandidátky na viceprezidentku Sarah Palinové.

Nejlepším loňským animovaným filmem se stal Wall-E o zamilovaných robotech v daleké budoucnosti. Zlatý glóbus za filmovou píseň připadl skladbě Bruce Springsteena The Wrestler ze stejnojmenného filmu. Nejlepším televizním miniseriálem byl vyhlášen John Adams popisující životní a politické osudy druhého amerického prezidenta. Ocenění za všechny jeho tvůrce převzal producent seriálu Tom Hanks.

Z pětice cizojazyčných filmů byl jako nejlepší vyhlášen izraelský snímek Valčík s Bašírem. Animovaný dokument líčí libanonskou invazi v roce 1982 z pohledu řadového izraelského vojáka a zabývá se traumatem kolem vyvraždění Palestinců v uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Český ani slovenský film se k nominaci neprobojoval.

Jako největší favorité vstupovaly do soutěže o Zlaté glóby filmy Podivuhodný případ Benjamina Buttona v hlavní roli s Bradem Pittem, politické drama Duel Frost/Nixon a Pochyby o možném sexuálním zneužívání v církevní škole. Žádný z nich ale ani jednu z pěti nominací v cenu neproměnil.

Vydáno pod