Slavné vily Krnovska se představují pohromadě

Krnov - Pět desítek unikátních staveb, zastupujících stejný počet architektonických příběhů a lidských osudů, představuje výstava Slavné vily Moravskoslezského kraje a polského příhraničí. Fotografie, plány, modely a také příběhy architektů, stavitelů a stavebníků si mohou zájemci prohlédnout v krnovské Flemmichově vile do 1. března. Mezi zařazenými stavbami jsou i unikátní beskydské chaty.

Díla Leopolda Bauera, Otto Prutschera nebo Ernsta Latzela obdivují Krnované dodnes. Jejich původní majitelé by byli asi překvapeni, co se s jejich honosnými rezidencemi stalo po 2. světové válce: „Sloužily jako kojenecký ústav, jinde byla zdravotní střediska, ředitelství podniků anebo byly rozděleny na jednotlivé bytové jednotky,“ připomíná starostka Krnova Renata Ramazanová (ODS). V současné době slouží např. Flemmichova vila jako kulturní centrum Krnova, z rezidence Rudolfa Larische je banka a vilu Hermanna Larische rekonstruuje opavský Zemský archiv. Ostatní architektonické skvosty jsou buď v soukromých nebo firemních rukou.

Architekt Vladimír Šlapeta, děkan Fakulty architektury VUT Brno:

„Krnovské vily jsou zajímavé tím, že ukazují právě ten okamžik zlomu okolo roku 1900 - od životního stylu 19. století k modernímu názoru, který začal bujet prostřednictvím průmyslové revoluce a změny v designu.“

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Vily jsou zachyceny také v knižní podobě. „Největší počet je z Opavy, z Ostravy a z Krnova. Je zajímavé, že se v soupisu objevuje i docela početná skupina chat a vil z Ostravice v Beskydech,“ upozorňuje Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.