Zemřel architekt Jan Kaplický - autor chobotnice. Selhalo mu srdce

Praha - Světoznámý architekt Jan Kaplický, autor kontroverzního návrhu Národní knihovny, byl ve středu večer nalezen mrtvý na ulici v Praze 6. Přivolaní lékaři pražské záchranné služby po neúspěšné půlhodinové resuscitaci už jen konstatovali smrt. Příčinou náhlé smrti bylo podle sdělení rodiny zřejmě selhání srdce. Smutnou událost umocňuje, že Kaplickému se ve středu odpoledne narodila dcera. Svět přišel o nadaného architekta, který předběhl svou dobu, říkají jeho přátelé a kolegové v Česku i zahraničí.

V dubnu by se Jan Kaplický dožil 72 let. V roce 2007 se ve svých sedmdesáti letech oženil s filmovou producentkou Eliškou Fuchsovou, která mu ve středu odpoledne porodila dceru Johanku. Kaplický, který má z předcházejícího manželství syna Josefa, se ze své první dcery radoval jen pár hodin.

Pan architekt Kaplický

Jan Kaplický se narodil v roce 1937 v Praze v umělecké rodině - jeho otec byl malíř, sochař a architekt, matka kreslířka. Vystudoval VŠUP. Od své emigrace v roce 1968 žil ve Velké Británii. Na začátku sedmdesátých let byl zaměstnán v ateliéru Renza Piana a Richarda Rogerse, kde se podílel na projektu pařížského Centre Georges Pompidou (realizováno 1971-1977). V roce 1979 založil společně s Davidem Nixonem architektonické studio Future Systems, ve kterém působil dodnes.

Společně s Amandou Levete, která se stala jeho profesní partnerkou na sklonku 80. let, byli jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Zde si mohl osvojit práci s moderními materiály a technologiemi. Tato zkušenost jeho práci velmi ovlivnila.

V jeho vlasti se o něm začalo více mluvit až v souvislosti s projektem na novou Národní knihovnu. Jeho „chobotnice“ vzbudila rozporuplné reakce a projekt pravděpodobně nebude nikdy realizován. Důvodem diskusí bylo nejen modernistické pojetí budovy, ale především vyhodnocení architektonické soutěže, v níž byl jako nejlepší vybrán projekt, který nesplňoval některé základní zadávací podmínky.

Mezi jeho realizované projekty patří mimo jiné i stavba obchodního domu Selfridges building v Birminghamu, za který získal mnohá významná ocenění a došel všeobecného uznání. Mezi jeho nejvyšší ocenění patří britská cena za architekturu Stirling Prize, kterou získal za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu.

České ocenění za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury v roce 2008 odmítl přijmout s odůvodněním, že ministerstvo kultury a vláda mu znemožnily jeho příspěvek k české kultuře a architektuře prosadit.

Řekli o Janu Kaplickém

Eva Jiřičná, architektka:

Nemohu zapomenout na náš poslední rozhovor, kdy mi telefonoval, aby mi oznámil, že jede v pondělí do Prahy, protože se očekávalo, že se holčička narodí dříve, než byl stanovený termín. Měl z toho takovou radost! Byl to nejtalentovanější člověk, se kterým jsem se v životě setkala.

Vlastimil Ježek, bývalý ředitel Národní knihovny:

Je to velmi smutná zpráva. Moc mě mrzí, že poslední dva roky mu ztrpčovali život lidé, po kterých tady nezůstane vůbec nic. Myslím si, že Jan Kaplický se stal, bohužel, další velkou postavou české kultury, kterou pomohla udolat česká malost.

Zdeněk Lukeš, historik architektury:

Asi před sedmi lety měl Jan Kaplický malou výstavu ve Veletržním paláci. S tím byla spojena jeho přednáška v malé dvoraně, na kterou přišlo přes 900 lidí. Já z nich byl nejstarší. On byl skutečně neuvěřitelnou osobností, jeho přednášky byly strhující. Byl osobností, která přitahovala mladé lidi s fantazií, kteří chtěli architekturu někam posunout.

Pavel Bobek, zpěvák, architekt, přítel Jana Kaplického:

Byli jsme přátelé celý život, prožili jsme spolu celkem bouřlivé mládí, na to já nikdy nezapomenu. On byl velikým fandou rock´n´rollu. Navzdory jeho emigraci jsme byli stále v kontaktu. Až do poslední chvíle. Včera ráno v 9 hodin mi volal, že se mu má narodit dcera a jakmile se tak stane, že zavolá a už nezavolal. Nebudeme si nic zastírat. Dva roky se tady na něj pořádala štvanice, a přitom on byl v tom nejlepším slova smyslu vlastenec. Velmi se těšil, že tady něco velkého postaví. Ještě 1. ledna se těšil, že to všechno dobře dopadne a řekl mi, že opravdu nemá žádnou zlobu vůči České republice.

Na Kaplického vzpomínají jeho zahraniční kolegové

Náhlá smrt Kaplického zaskočila také jeho kolegy a spolupracovníky v zahraničí. Například Paul Finch, bývalý šéfredaktor britské revue Architecture Review, dnes uvedl, že nemá „pochyb o tom, že tlak spojený s bojem o tento projekt přispěl k jeho příliš časné smrti“.

Paul Finch, šéfredaktor Architecture Review:

Kaplický byl architektem ohromné integrity, člověkem, který neustoupí a bojuje za svůj projekt … Přinesl do britské architektury imaginativní modernismus, který plynul ze skvělé tradice českého modernismu.

Richard Rogers, architekt:

Jeho myšlenky měly začátkem 70. let vliv na projekt Pompidouova střediska. Později začal pracovat s Amandou Leveteovou a společně navrhli některé z nejdůležitějších budov v Británii konce 20. století. Jan byl mimořádně vášnivý a elegantní člověk s jasnou vizí budoucnosti. Bude mi chybět.

Ken Powell, kritik:

Byla to mimořádná osobnost a novátorský myslitel. Byl to vizionář, který usiloval o změnu a nebyl úplně doma ve světě praxe, protože byl roky napřed. Byl kvůli tomu nešťastný, protože se cítil nedoceněný.