Alexandr Vondra v Bruselu: Entropa je umělecké dílo, nic víc, nic míň

Brusel - Zemím i jednotlivcům, které urazilo dílo výtvarníka Davida Černého Entropa, se dnes v sídle Rady EU omluvil vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Zdůraznil, že česká vláda dala příležitost svobodného projevu umělci a dílo není tím, co by mělo vytvářet image České republiky jako předsednického státu EU. Vyjádřil přání, aby plastika, která zobrazuje 27 členských zemí, a to někdy nepříliš lichotivým způsobem, zůstala na svém místě až do konce českého předsednictví - tedy do června. Dnes ji před budovou Rady EU oficiálně uvedl do provozu.

„Entropu považujeme za umění, nic méně a nic více,“ řekl Vondra. K jeho slovům se připojil i výtvarník Černý. Omluvil se české vládě a uvedl, že je ochoten odstranit ze skládačky maketu Bulharska, která vyobrazením tureckého záchodku vyvolala v zemi oficiální protesty.

Možnost úprav plastiky potvrdil i jeden z Černého spolupracovníků Kryštof Kintera: „Každá země, která se cítí dehonestována, by měla mít možnost být odstraněna do dvou nebo tří dnů.“

Instalace má podobu skládačky sestavené ze zobrazení členských zemí EU, která se podle Černého strefují do stereotypů s nimi spojenými. V kompozici je například Rakousko, známé odporem k jaderné energii,
ztvárněno s obrovskými chladicími věžemi jaderné elektrárny. Řecko je zobrazeno jako země postihovaná stále požáry, Francie je zahalena nápisem „stávka“ a Británie zcela chybí, což má údajně symbolizovat její určitou odtažitost od kontinentální Evropy.

Na díle mělo původně spolupracovat 27 umělců ze všech členských zemí, před dvěma dny však vyšlo najevo, že jediným autorem je Černý s několika českými a slovenskými spolupracovníky.

V katalogu (viz dokument) jsou pod jednotlivými součástmi plastiky podepsáni umělci z členských zemí - někdy zcela vymyšlení, jindy si Černý a jeho spolupracovníci vzali jména existujících umělců, kteří ale s projektem nemají nic společného. Černý se dnes omluvil české vládě i všem, které urazil.