David Černý: Necítím se být vítězem

Brusel - V rámci slavnostního uvedení díla Entropa v sídle Rady EU představil autor koncepce David Černý skutečný tým, který se na realizaci uměleckého objektu podílel. Entropu, jež vzbudila mimořádný ohlas a zájem po celé Evropě, pod Černého vedením spoluvytvořili výtvarníci Kryštof Kintera, Viktor Frešo a teoretik Tomáš Pospiszyl. David Černý se omluvil české vládě s tím, že peníze, které od státu dostal, nepoužil a vrátí je zpět. Jeden z novinářů označil Černého za vítěze dne. Výtvarník se však necítí být vítězem již jen proto, že některým částem díla hrozí, že budou odstraněny.

Tomáš Poszpisil v této souvislosti uvedl, že koncept Entropy vymysleli už před rokem. Záměrem bylo vytvořit umělecký projekt, nikoli politické prohlášení. „Od začátku to měla být mystifikace, která nemusela být nutně odhalena. Šlo o mystifikaci a také diskusi, která ji měla následovat - diskusi o stereotypech, jež se vyskytují ve všech zemích,“ řekl Pospiszyl. „Základem našeho díla je satira a karikatura. Rozhodně jsme nechtěli zesměšňovat. Umění je obtížné vnímat z jednoho pohledu. Chtěl bych upozornit, že je to záměrně velmi hloupý pohled na Evropu, který zesměšňuje zajetá klišé,“ zdůraznil.

Duchovní otec projektu David Černý:

„Nebylo naším cílem nikoho urazit. Omlouvám se ministru Schwarzenbergovi a premiérovi Topolánkovi, že jsem je úmyslně uvedl v omyl. Peníze, které jsem dostal od státu, jsem nikdy nepoužil, protože jsem věděl, že nebudou použity v souladu se zadáním. Pošlu je zpět státu.“

Prezentace Davida Černého k plastice Entropa (zdroj: ČT24)

Vláda za přípravu projektu zaplatila dva miliony korun a do konce června má dílo pronajaté za 1,2 milionu korun. Podle mluvčí vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry Michaely Jelínkové součástí dohody bylo, že Černý si sám obstará peníze na realizaci projektu. Přibližně deset milionů korun na realizaci díla poskytla společnost New World Resources, nizozemská těžební firma, jejíž dceřinou společností je OKD.

Na otázky novinářů, zda jsou umělci ochotni odstranit některé části skládačky, proti kterým zástupci dotčených zemí protestují, všichni shodně odpověděli, že pokud se tyto zástupce nepodaří přesvědčit o umělecké kvalitě a neškodné nadsázce díla, problematické kousky odstraní.

Novinář z Deutsche Welle označil celou záležitost za obrovský úspěch. Podle něho nikdy nezažil při podobných příležitostech tolik diváků a novinářů ani bouřlivý potlesk, který přicházejícího umělce přivítal. Černého pak označil za vítěze dne. „Jako vítěz se rozhodně necítím. Tak bych si spíš připadal, kdyby tady bylo pár otřesených bruselských byrokratů, kteří by dílo obcházeli a kroutili hlavami nad tím, co to tady ti Češi udělali. Očekávali jsme, že toto bude vnímáno jako vtip, jako happening, jako pěkná instalace, nic jiného. Když tady už nyní hovoříme o tom, že by se některá část měla odstranit, nepřipadá mi to jako obrovský úspěch. Byl bych mnohem spokojenější, kdyby to zůstalo v celku,“ uzavřel Černý.

Entropa Davida Černého
Zdroj: ČT24