Sundance: Bohdan Sláma zařazen mezi 10 nejzajímavějších režisérů

Praha/Salt Lake City - Český režisér Bohdan Sláma se na letošním ročníku prestižního amerického festivalu nezávislých filmů Sundance dostal do výběru deseti zajímavých režisérů "10 Directors to Watch". Sestavují jej každý rok redaktoři filmového magazínu Variety jako výběr režisérů, jejichž filmy stojí za to vidět. Na festivalu se bude promítat Slámův nejnovější snímek Venkovský učitel, který je také velkým kandidátem na ocenění Český lev.

Sláma se představí v neděli 18. ledna v panelu moderovaném režisérem Stevenem Soderberghem spolu s režiséry Matteo Garronem (Gomorra) a Stevem McQueenem (Hunger), kteří získali ocenění v Cannes. Režisér tak bude moci podpořit uvedení svého filmu na americký filmový trh. Film vstupuje do kin i ve Francii a v Německu.

Sundance začíná právě dnes

Dvacátý pátý ročník Sundance začne dnes v Park City ve státě Utah. Během deseti dnů se na festivalu představí 118 celovečerních snímků, vybraných z 3661 přihlášených, které reprezentují kinematografii 21 zemí. Výsledky soutěže v kategoriích hraných a dokumentárních filmů rozdělených na americkou a světovou tvorbu budou vyhlášeny 25. ledna. V sekci Světové kino se bude o ceny ucházet 16 hraných filmů a 16 dokumentů. Zástupci české a slovenské kinematografie mezi nimi letos nejsou.

V minulých letech byli mezi vybranými režiséry například Cristian Mungiu (4 měsíce, 3 týdny a 2 dny), Christopher Nolan (Temný rytíř), Alejandro González Iňárritu (21 gramů), Fernando Meirelles (Město bohů) nebo George Clooney (Dobrou noc a hodně štěstí).

Vydáno pod