V Ostravě se děti dnes večer mění v myši

Ostrava - Na světě jsou tisíce čarodějnic a jejich jediným zájem je zbavit se všech dětí. Chtějí je proměnit v myši, tak jako malého Luka. Ten se na dovolené ubytoval se svou babičkou ve stejném hotelu jako anglické čarodějnice, které zde zrovna mají sraz. Strašidelnou pohádku od Roalda Dahla uvede dnes v premiéře činohra Národního divadla moravskoslezského. Příběh je určený pro děti, ale inscenaci si jistě vychutnají i dospělí. Svět v Dahlově hře totiž není tak unyle sladký a pohádkový, jak v pohádkách obvykle bývá, vysvětluje režisér a šéf činohry NDM Pavel Šimák.

Pohádky Roalda Dahla lze označit za rodinné příběhy, nejinak je tomu i u Čarodějnic. Největší vášní těchto dam je měnit děti v myši. Nejraději by byly, aby se v myši proměnily úplně všechny děti. Ale díky malému Lukovi a jeho babičce lidstvo nevyhyne.

„Není to typická babička, jak si diváci představují třeba tu od Boženy Němcové, tahle je docela drsná,“ prozrazuje představitelka této postavy Alexandra Gasnárková.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

K pohádce se Divadlo Jiřího Myrona, které je domovskou scénou operetního, činoherního a baletního souboru NDM, vrací po delším čase. Vybralo si dílo Roalda Dahla, autora mimo jiné úspěšného příběhu Karlík a továrna na čokoládu. Režie se ujal Pavel Šimák. Čarodějnickým rejdištěm se ostravské divadlo stane poprvé dnes večer v 19:00.