Začal Sundance - festival, který dává šanci všem

Park City (USA) - V utažském Park City začala ve čtvrtek první významná filmová přehlídka roku, festival nezávislých filmů Sundance. Nabídne během 10 dnů téměř 120 celovečerních snímků, jejichž společným jmenovatelem je podle zakladatele festivalu Roberta Redforda kromě kvality různorodost. Při zahájení 25. ročníku uvedl, že ani neví, kolikátý v pořadí letošní ročník je, že ho zajímá hlavně budoucnost. Uvedl také, že vítá nové formy distribuce filmu, jakou je například internet.

„Dáváme šanci každému, kdo něco umí,“ řekl Redford. I přesto, že se z festivalu během let stal podnik s tisíci diváky, filmovými hvězdami a velkým zájmem médií i sponzorů, zůstává podle něj Sundance festivalem objevování nových talentů.

Přehlídku v horském středisku zahájil animovaný snímek Mary a Max, ve kterém australský režisér Adam Elliot zachytil vztah Newyorčana a osamělé dívky z Austrálie, kteří si 20 let dopisovali, nejdřívě klasickou cestou, poté po internetu. „Ještě jsme ani neměli hotový zvuk a už nám volali ze Sundance, že náš film chtějí, pouze na základě prvního sestřihu,“ řekl Elliot, držitel Oscara za krátký film. „Jsme rádi, že animované snímky mohou vznikat i mimo velká studia; tento film nás strhnul,“ vyjádřil se ředitel festivalu Geofrey Gilmore.

Redford při zahájení zmínil, že je rád, že se příštím americkým prezidentem stane Barack Obama; doufá, že jeho vláda bude vstřícnější k umění, což zajistí i budoucnost nezávislému filmu.

Vítězové festivalu budou vyhlášeni 25. ledna. Do výběru deseti zajímavých režisérů se letos dostal také český tvůrce Bohdan Sláma, který zaujal filmem Venkovský učitel. V panelu moderovaném režisérem Stevenem Soderberghem se Sláma objeví v neděli.

Mary a Max
Zdroj: ČT24