Bulharsko z Bruselu zmizí zřejmě v pondělí, Slovensko zůstává

Brusel - Bulharsko ze skládačky Davida Černého zmizí nejspíše v pondělí. Není zatím jasné, zda se bude z plastiky odstraňovat nebo jen zakrývat. Jsou s tím prý spojeny určité obtíže, Jan Vytopil ze stálého zastoupení ČR v Bruselu uvedl, že Češi nyní pracují na "technickém řešení". Slovensko, druhá země, která zvažovala žádost o odstranění z Entropy, její součástí zřejmě zůstane. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra ve čtvrtek vyjádřil naději, že Černého plastika zůstane na svém místě po celou dobu předsednictví, i přes rozruch kolem ní. Zatímco vládní strany za Entropou spíše stojí, KSČM by nejraději "odstavila" instalaci i Vondru.

Mluvčí bulharského stálého zastoupení při EU Betina Jotevová v pátek uvedla, že její země doufá, že bulharská část bude z instalace odstraněna ještě týž den. Nakonec se ale obě strany dohodly pravděpodobně na pondělí. Bulharsko Černý ztvárnil ve svém díle před budovou Rady EU jako plastiku s tureckými záchody.

Vicepremiér Vondra už ve čtvrtek přislíbil, že bude-li Bulharsko na stažení stále trvat, česká strana tak učiní. Omluvil se, stejně jako Černý, všem zemím, které zpodobnění v Entropě urazilo nebo se jich dotklo. Slovensko, zobrazené jako uherský salám převázaný maďarskou trikolorou, se s omluvou spokojilo.

Velvyslanec ČR v Bulharsku dostal záchodovou mísu

Český velvyslanec v Bulharsku Martin Klepetko v pátek v Sofii dostal jako dárek záchodovou mísu. Kuriózní dárek mu předala jedna nevládní organizace na akci, kde prezentoval priority českého předsednictví. Velvyslanec záchod podle bulharské agentury BTA přijal s úsměvem a zeptal se, zda do něho má hodit dílo Davida Černého.

„Ministerstvo zahraničí SR vzalo na vědomí, že vicepremiér vlády ČR pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se distancoval od mystifikace umělce Davida Černého a omluvil se za případnou neúmyslnou urážku. Tímto MZV SR považuje záležitost za uzavřenou,“ uvedlo na svých stránkách zastoupení Slovenska v Bruselu.

KSČM by chtěla Entropu odstranit celou

Entropu, plastiku, která má během českého předsednictví stát před budovou Rady EU, podle původních zpráv vytvořilo 27 evropských umělců pod vedením českého výtvarníka Davida Černého. Ukázalo se ale, že autorem skládačky, která se strefuje do stereotypů spojovaných s jednotlivými unijními zeměmi, je ve skutečnosti Černý a jeho spolupracovníci. To vyvolalo u některých zemí nesouhlasné reakce s tím, jak jsou v plastice zobrazeny.

Nesouhlas se objevil i na české politické scéně. Podle komunistů by měl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra dokonce odstoupit a instalace by se měla odstranit. Podle KSČM prý není možné „dále tolerovat další zostuzení České republiky v zahraničí“. Předseda ČSSD Jiří Paroubek zase vidí chybu ve způsobu výběru díla. Ten podle něho provedl Vondra nezodpovědně, bez vypsání konkurzu.

Vládní strany, poté, co se vzpamatovaly z překvapení i šoku, za Černého mystifikací spíše stojí. Vondra se sice v Bruselu omluvil, že výtvarník vodil všechny za nos, zdůraznil ale také, že v žádném případě nešlo o žádnou politickou provokaci. „Entropa je umění. Nic víc, nic míň,“ prohlásil.

Kateřina Jacques o Entropě:

"Neunese-li Evropa umělecké dílo, není připravena na zlé časy. Já však věřím, že tento výplod sežvýkáme stejně snadno jako vážné výzvy, které musí Evropa v tomto století řešit."

Entropa Davida Černého
Zdroj: ČT24