Pokus odstranit Bulharsko z Entropy zatím nevychází

Brusel - Ze sídla Evropské rady v Bruselu by měla dnes zmizet část plastiky Entropa, která znázorňuje Bulharsko. Zatím ale zůstává skládačka Davida Černého vcelku. Bulharské zastoupení trvá na tom, že Češi slíbili její dnešní odstranění, stálé zastoupení Česka při EU ale dnes uvedlo, že část plastiky bude stažena během týdne. David Černý, autor plastiky, která některé stejně nadchla, jako jiné pobouřila, u odstraňování Bulharska z Entropy nebude. Proti vylomení části skládačky ale podle svých slov nic nenamítá.

„Bulharům jsme slíbili, že jim v průběhu týdne vyhovíme,“ potvrdil dnes Jan Vytopil ze stálého zastoupení ČR v Bruselu. Konkrétní den sice neuvedl, ale podle něho probíhá vše podle plánu a bez zpoždění. Je jen třeba vyřešit nějaké technické problémy. Jiného názoru je Bulharsko.

Podle mluvčí bulharského zastoupení při EU Betiny Jotevové česká strana přislíbila, že přes víkend na odstranění části skládačky sežene jeřáb. „Očekávali jsme, že plastika bude stažena dnes,“ uvedla, „vypadá to ale, že české předsednictví má velký problém sehnat jeřáb.“

Telefonát Evy Hrnčířové z Bruselu (zdroj: ČT24)

Autor plastiky David Černý se odstraňování nezúčastní. Dříve již řekl, že mu nevadí, když ze skládačky zmizí některá její součást. Jen prý doufá, že na konci českého předsednického období nezůstane před budovou Rady EU jen prázdný rám.

Pokládáme tohle umělecké dílo za nevkusné a urážlivé. Samozřejmě bulharská strana není pro cenzuru uměleckých děl, jen já osobně bych si představil Entropu spíše v galerii. Před budovou, kde zasedá Evropká rada, nabývá politického významu a já se vůbec nedivím velkému rozhořčení, které způsobila v Bulharsku.

/Zdravko Popov, velvyslanec Bulharska v ČR v Interview ČT24/

Jak bude bulharská část skládačky upravena, není zatím jasné. Buď se může „vylomit“ celá, nebo jenom její část s tureckým záchodem, přičemž by v plastice zůstala prázdná mapa Bulharska.

Slovensku stačila omluva

Na „svoji“ část Entropy si stěžovalo také Slovensko, kterému se nelíbí, že je zakukleno a omotáno maďarskou trikolórou. Uvažovalo se o tom, že ze skládačky zmizí i tato část. Zastoupení našich východních sousedů u Evropské unie se ale nakonec spokojilo s omluvou.

Potvrdil to dnes zpravodajce ČT Evě Hrnčířové i dnes slovenský ministr zemědělství. Uvedl, že je potřeba brát Černého zpodobnění Slovenska s nadhledem, i když jemu samotnému se tak docela nelíbí. Entropu považuje za inspiraci pro další předsednické země, jak na sebe upozornit.

Slovenská část v díle Davida Černého
Zdroj: ČT24