Klaus se omluvil Bulharsku a vládě vzkazuje: Distancujte se od Entropy

Praha - Prezident Václav Klaus poslal minulou středu omluvný dopis bulharskému prezidentovi Georgi Parvanovi. Plně sdílím rozhořčení bulharských představitelů a mnohých občanů, kteří proti tomuto "uměleckému dílu" protestují, píše Klaus. Zároveň adresoval dopis také premiérovi Mirku Topolánkovi. Pokládám za nezbytné, aby se vláda od této události veřejně distancovala a omluvila se našim partnerům, představitelům Bulharské republiky na místě prvním, dožaduje se prezident.

Je prý šokován situací, kdy objekt a jeho „sporné a urážlivé vyznění“ nebyl konzultován s vládou. „Hrozím se představy, že podobně voluntaristický způsob prezentace ČR je pro členy vaší vlády možný i v jiných případech,“ poznamenal v dopise Klaus.

A dodává: „Jsem velmi překvapen, že vůbec mohl nastat případ, kdy se za oficiální postoj naší země vydává dílo, které vzniklo jako soukromý vztah mezi umělcem a privátním investorem. Tento způsob 'privatizace' českého předsednictví Radě EU pokládám za nepatřičný a nepřijatelný.“

Černý: Klaus uráží Čechy

Nemůžu přijmout metodu ani obsah této události, píše dále Klaus. „Upřímně taktéž nemohu přijmout obsah toho, co říká, ani metodu, jakou se stal prezidentem,“ reagoval na Klausovu výzvu vládě výtvarník David Černý. V Entropě, jejímž je autorem, zpodobnil Českou republiku jako lesklou plochu ve zlatém rámu, v němž běhají výroky Václava Klause.

Svůj nápad a záměr osvětlil v publikaci k projektu: Dejme slovo hlavě státu! Geniální vzorky českého prezidenta Václava Klause v permanentním toku. Moudra, která by měla být vytesána do kamene. Jeho úžasné trefné glosy o celém světě a zejména o EU svištící na třířádkovém alfanumerickém LED displeji. Je to NÁŠ prezident, zvolili jsme si ho, tak ho se slastí v duši ukažme světu. Je to kabrňák, nejen lyžař!

„Jestli jsem chtěl někoho urazit, je to Václav Klaus. Protože Klaus uráží Čechy,“ prohlásil Černý poté, co se, společně s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou, omluvil v Bruselu všem zemím, které svou skládačkou urazil.

Klausův dopis bulharskému prezidentovi

Vážený pane prezidente,
dovolte, abych Vám napsal v souvislosti s plastikou nazvanou Entropa, která byla instalována v Bruselu v budově Rady Evropské unie v rámci českého předsednictví.
 
Tuto plastiku v žádném případě nepovažuji za vtipnou ani za povedenou. Její jedinou ambicí je šokovat a mystifikovat. Plně sdílím rozhořčení bulharských představitelů a mnohých občanů, kteří proti tomuto „uměleckému dílu“ protestují.
 
Chci Vás ujistit, že mi vždy záleželo a záleží i teď na dobrých vztazích mezi Bulharskem a Českou republikou a rezolutně odmítám jakékoli formy provokace - včetně těch vydávajících se za umění - které tyto vztahy znevažují a poškozují. Jak dobře víte z našich osobních rozhovorů, jde mi i o to, aby Česká republika vykonávala předsednictví v Radě Evropské unie vážně a aby řešila konkrétní úkoly, které z této její role vyplývají.
 
Neztotožňuji se s tím, aby bylo české předsednictví politicky i mediálně vnímáno ve světle podobných projektů, jakým je Entropa, které předsednictví zneužívají a znevažují ho.
 
Těším se na další možnost se s Vámi setkat a dovolte, abych Vám a Vašim prostřednictvím i bulharským občanům vyjádřil projev úcty."

/zdroj: www.euro.cz/

Část skládačky Davida Černého - Entropa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod