Nominace na cenu designéra roku jsou známy

Praha - Dvaadvacet tvůrců nebo ateliérů je nominováno ve třetím ročníku cen Akademie designu - Czech Grand Design 2008. Ve druhém kole hlasování je vybrala padesátka členů akademie. Vítěze sedmi kategorií i toho, kdo vstoupí do síně slávy, oznámí pořadatelé během slavnostního večera 21. března ve Stavovském divadle. Česká televize odvysílá záznam večera 27. března.

Nejvíce nominací ze všech kategorií měl Objev roku, nominováno bylo 44 subjektů a do třetího kola postupují Kryštof Nosál za vanu pro seniory Safe pro firmu Ravak, Roman Vrtiška za návrh městského mobiliáře Sinus pro MMcité a Vladimír Žák mimo jiné za křeslo a pohovku Kubikula pro UP závody. Vrtiška a Žák dostali za své projekty již ceny v rámci loňského ročníku soutěže Národní cena za studentský design.

V kategorii Designér roku, ve které bylo nominováno 32 subjektů, získali největší počet hlasů Jan Čtvrtník, Anna a Jerry Kozovi a Daniel Piršč. V kategorii Oděvní designér roku, v níž bylo nominováno 20 subjektů, do třetího kola postupují Monika Drápalová, Jakub Polanka a Liběna Rochová.

Na titul Grafického designéra roku bylo nominováno 26 jmen a do finále jdou Adam Macháček, Štěpán Malovec a Robert V. Novák. V kategorii Fotograf roku bylo nominováno 17 subjektů a největší počet hlasů získali Salim Issa a Štěpánka Stein, duo Radka a René a Tereza Vlčková.

V kategorii Obchod roku, ve které bylo nominováno 13 subjektů, získali největší počet hlasů 3DH (nový showroom ve spolupráci s ADR architekty), Artěl (realizace kolekce doplňků ve spolupráci s českými designéry a vlastní prezentace na Designbloku), Dox by Qubus (otevření nového obchodu v galerii Dox) a Vitra.

Na titul Výrobce roku aspirovalo 22 jmen, nominace mají Botas za spolupráci s mladými designéry Jakubem Koroušem a Janem Klossem na kolekci Botas 66, Lucis za kolekci svítidel Helium, Neon, Argon, Antimon, design René Šulc a MMcité za „revolučně řešený“ stojan na kola Meandre, design David Karásek a Radek Hegmon.

Ceny Czech Grand Design

chtějí propagovat kvalitní český design a popularizovat dobré výrobky i jejich autory. I letošní ročník bude doprovázet výstava, od 11. března do 5. dubna se bude konat v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a poté se přesune do Brna.