Bohdan Sláma se představil jako jedna z „nadějí“ na Sundance

Utah - Filmový festival Sundance v americkém Utahu je v plném proudu. Mezi hvězdy a tvůrce, kteří sem přijíždějí, se zařadil i český režisér Bohdan Sláma. Na pozvání filmového časopisu Variety se dostal do desítky režisérských osobností roku a představil svůj zatím poslední film Venkovský učitel, na jehož výrobě se podílela Česká televize.

Prestižní americký časopis vybírá deset nejzajímavějších režisérů každý rok. Vedle Slámy usedl například režisér otevíracího festivalového filmu Adam Elliot a další. „I ti nejlepší režiséři natočí občas špatný film. Jen to nesmí být jeden z vašich prvních,“ říká jedna z režisérek ve výběru, autorka filmu Amreeka Cherie Dabisová. „K úspěchu potřebujete skvělý tým; nemůžete létat jako orel, když se vedle vás plácají samí krocani,“ říká Adam Elliot.

Další, časopisem Variety vybraná režisérka, debutující Američanka Shana Festeová, dostala do svého debutu hvězdnou dvojici - Suzanne Sarandonovou a Pierce Brosnana. „Baví mě každý další film, velký nebo malý,“ říká herečka (Thelma & Louise, Malé ženy). „Doufám, že krize nepoloží nezávislý film, je to úplně jiná práce,“ vyjádřil se o natáčení Brosnan.  
 
O to, aby nejlepší filmy ze Sundance viděli čeští diváci, se starají zástupci MFF Karlovy Vary. „Už jsme viděli několik velmi dobrých filmů a absolvovali důležitá setkání,“ říká výkonný ředitel karlovarské přehlídky Kryštof Mucha.

Reportáž Otakara Svobody (zdroj: ČT24)
Pierce Brosnan
Zdroj: ČT24