Autorská tvorba Na blízko láká tvůrčí osobnosti

Praha - Dnes začíná 3. ročník přehlídky otevřených dílen, autorských pokusů a představení, připravených v rámci společného studia studentů a pedagogů Katedry autorské tvorby a pedagogiky DAMU Autorská tvorba Na blízko. V divadle Inspirace na Malostranském náměstí bude přehlídka trvat do čtvrtka 22. ledna. Jejím cílem je seznámit širší odbornou i laickou veřejnost s unikátním způsobem studia na Katedře autorské tvorby a pedagogiky (KATaP), kterou založil divadelník, spisovatel a profesor na DAMU Ivan Vyskočil.

Jak se naučit autorskému přístupu ke studiu i tvorbě? Jak si v kontextu současné dramatické kultury stojí autorské divadlo? To jsou základní otázky na něž 3. ročník bude hledat tvůrčím způsobem odpovědi. Každý den od 13 do 15 hodin nabízí festival jednu otevřenou dílnu, na které si mohou přítomní prakticky vyzkoušet základní disciplíny psychosomaticky orientovaného studia na KATaP: hlas (úterý), dialogické jednání (středa) a autorské čtení (čtvrtek).

Každý den od 15,15 dostanou na jevišti prostor studenti a jejich autorské pokusy. To nejlepší z loňské úrody autorských divadelních počinů nabízí večerní program, který začíná od 18 hodin. Nevšední zážitek jistě přinese autorské čtení Ivana Vyskočila a následné scénické čtení nové hry Přemysla RutaProfesor a slepice (ve středu). Z dalších originálních projektů stojí za upozornění zejména čtvrteční koncert akusticko-elektrického dua DVAa dopředu těžko popsatelné vystoupení všestranného výtvarníka Petra Nikla.