David Černý uzavřel s vládou smlouvu o vrácení peněz za Entropu

Praha/New York - Úřad vlády ČR a autor díla Entropa David Černý uzavřeli novou smlouvu, ve které se výtvarník zavazuje ke vrácení peněz, jež do projektu vložil stát. Ten za dílo, které má reprezentovat Českou republiku v rámci jejího předsednictví EU, zaplatil 1,9 milionu korun. Dále za jeho půlroční instalaci v Bruselu měl dát 1,2 milionu korun. Podle nové smlouvy bude za pronájem díla výtvarníkovi vyplacená jen symbolická jedna koruna.

Úřad vlády poté, co zjistil, že Entropu nevytvořilo 27 umělců, s čímž se původně počítalo, ale jen Černý a jeho tým, tvrdí, že ho český umělec podvedl. Černý ale uvádí, že v původní smlouvě s vládou nebyla účast žádných dalších autorů zmíněna. Kontrakt, na jehož základě projekt vytvořil, byl uzavřen jen mezi ním a vládou. To, že se rozhodl vrátit státní peníze do projektu investované, je podle něj jen jeho dobrá vůle. Peníze byl prý připraven vrátit, až se jeho mystifikace prozradí.

Smlouva, která má mnoho stran a autor je ochotný ji zveřejnit, obsahuje podle něj údaje o mechanických, stavebních, výrobních a dalších aspektech díla. Zahrnuje vizualizace, rozpočet na modely, ale i upomínkové předměty, které by se mohly podle Entropy vyrábět. „Všechny podmínky smlouvy jsem splnil a všechno jsem odevzdal bez problémů,“ uvedl autor, který je nyní v New Yorku.

Černý říká, že Entropu dotoval svými penězi. „Ale to byla součást projektu,“ řekl. Dalších deset milionů korun, které byly potřeba na výrobu a instalaci, pochází ze soukromých zdrojů.

Umělecké dílo je přijímáno různě

Černý sklízí nadšený obdiv i rozhořčené kritiky. Nejostřeji se zatím ohradilo Bulharsko, které je v instalaci zobrazeno jako země prezentovaná tureckým záchodem. Po oficiální stížnosti země se Česko rozhodlo tuto část plastiky zakrýt. Proti tomu se ale prostřednictvím internetové petice ozvalo několik stovek lidí. Za mystifikaci se omluvil autor i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, Bulharsku se zvlášť omluvil také prezident Václav Klaus, který ovšem kritizuje dílo celé.

Sám Klaus ovšem figuruje v Černého ztvárnění - sporné prezidentovy výroky o změně klimatu či globalizaci jsou podle umělce natolik signifikantní pro Českou republiku, že si je vybral jako to, co zemi charakterizuje. A dodal, že pokud chtěl svou prací někoho skutečně urazit, byl to jedině Klaus, který podle Černého uráží Čechy.

Je však nepopiratelné, že takový zájem zatím nevyvolalo žádné umělecké dílo, které bylo v rámci předsednictví jednotlivých zemí v budově Rady Evropské unie v Bruselu umístěno. Za účelem podívat se na kontroverzní dílo proudí do vstupní haly budovy denně stovky lidí z celého světa.

Plastika Bulharska v uměleckém díle Entropa v Bruselu
Zdroj: ČT24