V Lázních Bělohrad vydali unikátní Raisovu knihu

Lázně Bělohrad - Sto padesát let uplynulých od narození Karla Václava Raise se rozhodli obyvatelé spisovatelova rodiště připomenout vydáním jedné z jeho knih. Jedná se o druhé vydání díla po téměř devadesáti letech a čtenáři se v něm seznámí se životem v Podkrkonoší na konci 19. století. Rais, který byl představitelem realismu a ve svém díle navazoval na Boženu Němcovou, Vítězslava Hálka nebo Karolinu Světlou, je známý zejména svými romány Zapadlí vlastenci a Pantáta Bezoušek.

Knihu nazvanou Ze vzpomínek I. dopsal Rais (1859-1926) až ke konci svého života, v roce 1921. Mezi čtenáře se dostala o rok později. „Dnes už se nedá prakticky nikde sehnat, ani v antikvariátu,“ říká starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (nestr.).

„Kniha popisuje život přímo tady v Bělohradě. Začíná jeho polohou, tím, jak Bělohrad vypadá, Rais zde vzpomíná na své rodiče i na svou docházku do školy,“ říká Ladislav Stuchlík z bělohradského Městského kulturního střediska. „Vzpomíná i na různé místní zvyky, popisuje i okolí, miloval vrch Zvičinu,“ doplňuje Šubr.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nové vydání knihy obohatí také sbírku bělohradského Raisova památníku, kde si lidé už několik let mohou prohlédnout i zmenšenou kopii rodného domu spisovatele. Ten skutečný neexistuje, v roce 1896 do základů vyhořel. Na jeho místě je jiná budova, s pamětní deskou.