Nominace na Oscary jsou už známy, jednu má i český zvukař

Los Angeles/New York - V kalifornském Beverly Hills vyhlásili dnes nominace na filmové ceny Oscar. Nejvíce nominací, celkem třináct, získal snímek Podivuhodný příběh Benjamina Buttona. O nejprestižnější filmovou cenu se spolu s ním bude ucházet také například britský film Milionář z chatrče, další díl batmanovské ságy Temný rytíř nebo životopisné drama Milk. Ceny americké filmové akademie pak tvůrci převezmou přesně za měsíc. Český ani slovenský filmový zástupce se do finálového balíku neprobojoval. Na Oscara byl ale dnes nominován český zvukař Petr Forejt. Nominován byl spolu se svými kolegy Chrisem Jenkinsem a Frankem Montano za zvuk k filmu Wanted, který se natáčel v Praze.

Česká republika tak bude mít své zastoupení v oscarovém klání druhý rok po sobě - loni získala zlatou sošku za nejlepší filmovou píseň Markéta Irglová se svým irským partnerem Glenem Hansardem.

„Natáčení pro nás zvukaře bylo komplikované už jen tím, že jde o akční film. Nám se podařilo natočit dost velké procento kontaktního zvuku, který hlavně u dialogů nakonec ve filmu slyšíte, což považuji za dost velký úspěch,“ uvedl stále ještě zaskočený Forejt.

Forejt o nominaci:

"Prožívám velkou euforii, protože jsem se to teprve před chvílí dozvěděl. Přiznám se, že jsem to vůbec nesledoval, tak si to vcelku užívám. … Byl by to velikánský úspěch. Můj osobní i české zvukařské školy. Nikomu se to ještě nepovedlo."

Své oscarové šance si odhadnout netroufá. Prozradil ale, že za jeden z nejlepších filmů, pokud jde o zvuk, nepovažuje Wanted, ale Everything Is Illuminated. I tento nízkorozpočtový snímek, ve kterém hrál hlavní roli Elijah Wood, točili v Praze.

Nejvíce nominací získal Benjamin Button

Na Oscara za nejlepší film aspirují vedle Podivuhodného příběhu Benjamina Buttona a Milionáře z chatrče také politický thriller Duel Frost/Nixon, Milk o homosexuálním politikovi a Předčítač.

Meryl Streepová, která byla na zlatou sošku nominována už čtrnáctkrát, byla dnes nominována popatnácté za svůj výkon ve filmu Pochyby. Nominaci si vysloužila také Kate Winsletová, která ztvárnila hlavní roli ve filmu Předčítač. Za výkon v Předčítačovi a Nouzovém východu si už odnesla Zlaté glóby.

Snímek Podivuhodný příběh Benjamina Buttona získal zřejmě nejvíce nominací - může získat například Oscara pro nejlepšího herce (Brad Pitt), nejlepšího režiséra (David Fincher), nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Taraji P. Hensonová) a nejlepší scénář. Za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli byl nominován Heath Ledger, který svou poslední roli ztvárnil ve filmu Temný rytíř.

Nejlepší film

  • Podivuhodný případ Benjamina Buttona
  • Duel Frost/Nixon
  • Milk
  • Předčítač
  • Milionář z chatrče

Nejlepší herec

  • Richard Jenkins (The Visitor)
  • Frank Langella (Duel Frost/Nixon)
  • Sean Penn (Milk)
  • Brad Pitt (Podivuhodný případ Benjamina Buttona)
  • Mickey Rourke (The Wrestler)

Nejlepší herečky

  • Anne Hathaway (Rachel Getting Married)
  • Angelina Jolie (Výměna)
  • Melissa Leo (Frozen River)
  • Meryl Streep (Pochyby)
  • Kate Winslet (Předčítač)

ostatní nominace viz dokument

Nominace provázely očekávání i dohady

"Myslím, že je velkým překvapením, že se do letošního klání neprobojovala italská Gomora, která vyhrála hlavní evropskou filmovou cenu, zatímco mnohé jiné snímky, které se do širší nominace dostaly, vlastně žádné předcházející ocenění nevybojovaly. Možná, že Gomora má příliš dokumentární a mozaikovitou strukturu na vkus amerických akademiků. Jsem zvědavý, jestli se do užšího výběru probojuje izraelský snímek Valčík s Bašírem, který je opravdu mimořádný, ale polodokumentární a animovaná forma je také hodně netradiční," zamýšlel se nad nominacemi publicista Pavel Mandys.

Podle něj ani favorizovaný britský film Milionář z chatrče, který před deseti dny získal hned několik Zlatých glóbů, neměl nic dopředu jasné, neboť se spíše váže na britskou kinematografii. "Američtí publicisté více favorizují své domácí miláčky jako rodinné drama Nouzový východ nebo Podivuhodný případ Benjamina Buttona či životopisné drama Milk," domnívá se Mandys.

  • Podivuhodný případ Benjamina Buttona zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/613/61271.jpg
  • Nouzový východ zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61171.jpg