Kundera se s Respektem kvůli článku o udání soudit nebude

Praha - Spisovatel Milan Kundera nebude žalovat týdeník Respekt. Důvody, které ho vedly k tomuto rozhodnutí, neuvedl, důvodem ale rozhodně prý není, že "by se cítil vinen v tom smyslu, jak ho označil týdeník Respekt", uvedl Kunderův zástupce Jiří Srstka. Časopis loni zveřejnil článek, z něhož vyplývalo, že Kundera v roce 1950 udal komunistické policii západního agenta Miroslava Dvořáčka. Kundera narčení odmítl a žádal po Respektu omluvu. Nedočkal se jí ale.

Časopis se omluvit odmítl s tím, že článek je v pořádku. V případě soudního řízení by prý byl připraven doložit argumenty, proč si to myslí. Na soud ale zřejmě nedojde.

"Pan Kundera se s Respektem soudit nebude. Důvody si nechává pan Milan Kundera pro sebe, nicméně musím podtrhnout to, že tím důvodem rozhodně není fakt, že by se cítil vinen v tom smyslu, jak ho právě označil týdeník Respekt."

/Jiří Srstka/

Udání Milana Kundery se jmenoval článek Adama Hradilka, který loni zveřejnil Respekt a který vzbudil rozporuplné reakce. Podle Hradilkova zjištění Kundera udal policii bývalého západního agenta Miroslava Dvořáčka. Ten uprchl v roce 1949 do západního Německa a do vlasti se vrátil jako agent chodec. Byl ale na základě udání zadržen a odsouzen na 14 let.