Světoběžná výstava o Karlu Čapkovi

Písek - Čapek jako novinář, Čapek jako přítel T. G. Masaryka, Čapek a jeho vztah k dětem, Čapek a jeho zájmy - průřez životem a dílem Karla Čapka nabízí putovní výstava, která je od dnešního dne k vidění v prostorách písecké Sladovny. Součástí výstavy je i krátký umělecký filmový dokument režiséra Josefa Císařovského. Výstava vznikla v roce 2008 k 70. výročí spisovatelova úmrtí a její anglická verze bude mít vernisáž v polovině února v Bruselu. Název expozice prozrazuje, čeho všeho se týká - Život a doba spisovatele Karla Čapka.

V Česku je putovní výstava k vidění potřetí - po Praze a Plzni nyní v Písku. Připomíná Čapkovo dramatické a prozaické dílo, zachycuje i jeho novinářskou činnost, občanské postoje, přátelské a milostné vztahy, záliby…

Výstavu doplňují i kostýmy z Čapkových divadelních her. „Jsou to kostýmy z premiéry hry Věc Makropulos z roku 1985,“ prozrazuje ředitel Sladovny Jiří Hladký. Součástí expozice je i krátký umělecký filmový dokument režiséra Josefa Císařovského (přehrát). Od 29. ledna bude také otevřena doprovodná výstava unikátních fotografií s názvem Karel Čapek - fotograf.

V únoru v Bruselu - v rámci českého předsednictví - zahájí výstava o Čapkovi čtyřdílný cyklus výstav o celosvětově uznávaných osobnostech, které jsou spojeny se Středočeským krajem.

ŽIVOT A DOBA SPISOVATELE KARLA ČAPKA - Sladovna Písek; 21. ledna - 29. března; v Bruselu od 11. února do 6. března