Nominační večer Českých lvů představí i nejlepší dokumenty 1993-2007

Praha - Dnešní nominační večer cen Český lev seznámí diváky vedle nominovaných snímků a tvůrců v jednotlivých kategoriích také se třemi dokumenty, které vybrala porota jako nejlepší za roky 1993 až 2007. Loni vzniklé dokumenty pak už budou soutěžit v nové kategorii. Šanci dnes zvítězit má například Český sen, Pátrání po Ester, Marcela nebo Svěcení jara. Přímý přenos předávání cen Český lev 2008 z pražského Paláce Lucerna uvede Česká televize v sobotu 7. března. Nominační večer dnes ve 20:00 na ČT2.

„Cenu si český dokument po patnácti letech opomíjení určitě zaslouží. Soška bude pro domácí tvůrce velkou pomocí a impulzem a motivací nezůstávat jen u uvedení v televizi, ale už od začátku usilovat o distribuci v kinech,“ říká Andrea Prenghyová z Institutu dokumentárního filmu (IDF), který vybral 12 finálových snímků z let 1993-2007, které byly vyhlášeny při zahajovacím večeru MFDF Jihlava 2008.  

V původním výběru figurovalo ze zmíněných 15 let devětatřicet filmů, o třech nejlepších dokumentech rozhodnou členové České filmové a televizní akademie (ČFTA). 

Mezi dvanácti vybranými jsou tyto filmy a tito tvůrci: Bohemia Docta Karla Vachka, Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, Hry prachu Martina Marečka, Kamenolom boží Břetislava Rychlíka, Marcela Heleny Třeštíkové, Nespatřené Miroslava Janka, Nonostop Jana Gogoly ml., Pátrání po Ester Věry Chytilové, Síla lidskosti Matěje Mináče, Svěcení jara Jany Ševčíkové, Ztracená dovolená Lucie Králové a Ženy proměny Eriky Hníkové. Přestože odborná porota měla podle původního záměru vybrat deset filmů, nakonec jich z důvodu vysoké kvality postoupilo dvanáct.

O regulérní sošku Českého lva pro nejlepší dokument roku 2008 se letos poprvé utkají snímky, které mají podle kritérií délku nad 50 minut a v kinech se hrály minimálně sedm dní. Půjde o film režisérů Miroslava Janka a tragicky zesnulého Pavla Kouteckého Občan Havel, dokument René režisérky Heleny Třeštíkové, hiphopový snímek Pavla Abraháma Česká RAPublika, vítězové 11. a 12. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě Poustevna das ist Paradise Martina Duška a Ondřeje Provazníka, Ivetka a hora Víta Janečka, film o ničivém zemětřesení v Arménii Gyumri režisérky Jany Ševčíkové, tři dokumenty Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Běloruska, Estonska a Lotyšska, Ghetto jménem Baluty Pavla Štingla a Zikův snímek o Janu Saudkovi. Na cenu české filmové kritiky mají navíc naději filmy Občan Havel, René a Česká RAPublika. 

Nominační večer s Ester Kočičkovou a „blbou blondýnou“

Zatímco vyhlašování Českých lvů má letost na starosti rodina Polívkova, nominační večer bude opět moderovat Ester Kočičková. Letos ovšem s pomocí herečky Ivy Pazderkové, známé nejen z pražského Divadla na Fidlovačce.

"Poprosil jsem Ester Kočičkovou, jestli by udělala nominační večer ve stylu Abby, protože film Mamma Mia! mě už na karlovarském festivalu pobavil svou nekompromisní hezkou kýčovitostí,„ prozradil Vachler. “Říkal jsem si, že musím oslovit někoho stejného, jako je James Bond, kdo by mohl zpívat ABBU, a to byla Ester Kočičková," vysvětloval.

HRANÉ FILMY 2008

SVATBA NA BITEVNÍM POLI (režie: Dušan Klein)

NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ (režie: Filip Renč)

O ŽIVOT (režie: Milan Šteindler)

NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA (režie: Zdeněk Troška)

O RODIČÍCH A DĚTECH (režie: Vladimír Michálek)

VENKOVSKÝ UČITEL (režie: Bohdan Sláma)

BOBULE (režie: Tomáš Bařina)

TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA (režie: Patrik Hartl)

KARAMAZOVI (režie: Petr Zelenka)

KULIČKY (režie: Olga Dabrowská)

U MĚ DOBRÝ (režie: Jan Hřebejk)

SMUTEK PANÍ ŠNAJDEROVÉ (režie: Piro Milkani, Eno Milkani)

FRANTIŠEK JE DĚVKAŘ (režie: Jan Prušinovský)

BATHORY (režie: Juraj Jakubisko)

MÁJ (režie: František Antonín Brabec)

TOBRUK (režie: Václav Marhoul)

DĚTI NOCI (režie: Michaela Pavlátová)

NESTYDA (režie: Jan Hřebejk)

KOZÍ PŘÍBĚH - POVĚSTI STARÉ PRAHY (režie: Jan Tománek) (animovaný)

MALÉ OSLAVY (režie: Zdeněk Tyc)

ANGLICKÉ JAHODY (režie: Vladimír Drha)

VY NÁM TAKY, ŠÉFE! (režie: Martin Kotík)

HLÍDAČ Č. 47 (režie: Filip Renč)

KDOPAK BY SE VLKA BÁL? (režie: Maria Procházková)

SESTRA (režie: Vít Pancíř)

SNĚŽENKY A MACHŘI PO 25 LETECH (režie: Viktor Tauš)