Veřejnost se dnes rozloučí s Janem Kaplickým

Praha - Poslední rozloučení s architektem Janem Kaplickým, který náhle zemřel 14. ledna ve věku nedožitých 72 let, se uskuteční dnes v prostoru Pražská křižovatka. Smuteční akt začne ve 12:45 a bude zahrnovat promluvy Kaplického blízkých spolupracovníků a přátel, hudební vystoupení Kryštofa Michala a projekci Kaplického děl. Lidé se mohou přijít rozloučit až do 19 hodin.

Se světoznámým architektem se přijdou rozloučit i architekti z Česka a zahraničí. V prvních třiceti minutách zazní mezi jinými projev architektky a bývalé partnerky Kaplického Evy Jiřičné a zpěváka a též architekta Pavla Bobka, Kaplického blízkého přítele. Dagmar Havlová by měla přednést projev Václava Havla, který je hospitalizován.

Poslední rozloučení bude zahájeno ve 12:45 otevřením objektu Pražské křižovatky a vystoupením dixielandového bandu před vchodem do budovy. Po úvodní části bude rozloučení pokračovat projekcí Kaplického děl a inspirací i některých momentů z jeho života.

Akt se bude konat v Pražské křižovatce, prostoru vzniklém z kostela sv. Anny na Starém Městě. Pražská křižovatka vznikla z podnětu bývalého prezidenta Václava Havla. Je místem přednášek, diskusí, koncertů, výstav i meditací. Autorkou architektonického řešení je Eva Jiřičná.

Jan Kaplický, známý v Česku především díky svému návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel náhle 14. ledna večer v Praze. Týž den se mu narodilo jeho druhé dítě, dcera Johanka. Podle prohlášení rodiny zemřel patrně na infarkt.

Sílí hlasy, že by knihovna v Praze podle Kaplického návrhu měla být postavena. Její příznivci chystají v Praze 5. února manifestaci. Skupina, která se zformovala na internetu, se právě transformuje do občanské iniciativy Demokracie staví.

Vydáno pod