Slavný obraz Kolos považovaný za Goyův definitivně není jeho

Madrid - Slavný obraz Kolos, donedávna považovaný za mistrovské dílo Franciska Goyi, s určitostí nepochází od tohoto slavného španělského malíře. Vyplývá to ze závěrečného posudku odborného týmu, který obraz zkoumal v madridské galerii Prado; posudek byl v pondělí zveřejněn v Madridu. Dílo nezapadá do Goyova stylu práce, míní odborníci a shodují se v názoru, že jde o dílo Goyova žáka Asensia Juliá.

„Při pozorování ve správném osvětlení je zřejmá méně dokonalá technika, ale také světlo a barevné tóny neodpovídají Goyově úrovni,“ cituje agentura DPA z posudku. „Existují markantní rozdíly mezi Kolosem a Goyovými mistrovskými díly, jejichž původ je potvrzený,“ dodává dokument.

Obraz vytvořený mezi lety 1808 a 1812 znázorňuje obra vynořujícího se za obzorem v kopcovité krajině. Lidé a zvířata na obraze v panice prchají. Má zřejmě symbolizovat hrůzy války.

Odborníci dále poukazují na to, že obraz vykazuje chyby v perspektivě, což by prý perfekcionista jako Goya nikdy nepřipustil. Kromě toho lze na spodním okraji obrazu najít iniciály AJ, které by ukazovaly na možné autorství Asensia Juliá. Na druhé straně je pravda, že tento Goyův žák některá svá díla signoval plným jménem. Juliá byl Goyovi velmi blízký, ale celkem se o něm ví málo.

Vážné pochybnosti o autorství díla zveřejnila expertka Manuela Menaová již loni v červnu, tehdy ale ještě nebyly závěry definitivní. Kvůli pochybnostem nebylo dílo zařazeno do velké výstavy Goya v časech války, kterou tehdy Prado pořádalo. Obraz, který má Prado ve vlastnictví od roku 1931, je vystaveno v jiném sále této bývalé pinakotéky španělských králů.

Vydáno pod