Nový (z)boží! ve Švédsku

Stockholm - Výstava Nový (z)boží!, představující výsledky celostátní soutěže o Národní cenu za studentský design 2008 dorazila do galerie Českého centra ve Stockholmu. Ve Skandinávii otevírala pod názvem "Nytt Gods! Bästa pris för student design 2008" svěžím způsobem naše předsednictví v Radě Evropské unie. Výstava má, stejně jako měla v Praze, optimistický a mladě neotřelý výraz daný nejen pracemi mladých tvůrců, ale také formou prezentace, kterou vytvořil architekt MgA. Vladimír Žák.

První pohled do výstavní síně v bývalé konírně (rekonstruované ateliérem Josefa Pleskota) navozoval atmosféru v duchu koncepce výstavy jako malý školní ateliér či skladiště předmětů, modelů a všelikých kousků, které si někdo jen tak odložil na barevné přenosky. Ovzduší školního ateliéru dotvářely plakáty, které plně obsadily všechny volné stěny. A komu byl tento chaos málo, mohl se probírat hromádkami studentských portfólii.

Již na vernisáži se objevili zájemci o koupi některých exponátů - od vítězné lavičky Romana Vrtišky po vystavené sklo a porcelán. Vzhledem ke vzdálenosti se do Stockholmu vezly především menší a lehčí exponáty-pohovky, křesla, židle, lavičky, vana. Další objemnější kusy byly na severu zastoupeny jen na plakátech.

„Pražské bannery a poutače, které společně s katalogem a vizuálem celé výstavy navrhlo studio kolektiv, byly připevněny ke vstupní bráně do Českého centra. Speciálně vytvořené písmo Lukáše Kijonky a Michala Krůla budilo pozornost kolemjdoucích chodců natolik, že zvědavě vstupovali na malý dvorek spojující ulici s výstavní síní. A tam na ně čekal nejen další poutač, ale především výstava. Udělalo nám radost, jak se vystavené exponáty a plakáty účastníkům vernisáže líbily,“ popsala expozici jedna z účastnic Lenka Žižková.

Výstava potrvá na adrese Villagatan 21 do 20. února 2009. 

Studentský design
Zdroj: ČT24