Zemřel americký spisovatel John Updike

New York - Ve věku 76 let dnes zemřel americký spisovatel John Updike. "S velkým smutkem musím oznámit, že John Updike zemřel dnes ráno ve věku 76 let na rakovinu plic. Byl to jeden z našich nejlepších spisovatelů, bude nám velmi chybět," potvrdil smutnou zprávu Alfred A. Knopf z vydavatelství Random House. Mezi nejoceňovanější Updikova díla patří romány o Králíkovi, v nichž popsal vývoj americké společnosti od padesátých let. Za dvě knihy z této série, Králík je bohatý a Králík odpočívá, byl Updike oceněn Pulitzerovou cenou.

John Updike, jeden z nejvýznamnějších amerických prozaiků, podal ve svém neobyčejně bohatém literárním díle soudržné, promyšlené a esteticky neobyčejně přesvědčivé svědectví o druhé polovině 20. století. Jeho knihy mu vynesly jak nevšední přízeň čtenářů, tak i nejvýznamnější americké literární ceny.

„Updike ve své tvorbě dokázal s neobyčejnou jazykovou a kompoziční vynalézavostí propojit tradici realistického románu s postupy modernistické prózy, což mu vyneslo označení 'experimentální realista'. Příkladem je román Kentaur, kde spojil příběh všedního dne s průhledy do řecké mytologie,“ charakterizuje spisovatelovu tvorbu publicista Jan Kapoun.

Dalším známým Updikovým dílem je román z roku 1984 Čarodějky z Eastwicku, který byl o tři roky později zfilmován s Jackem Nicolsonem v hlavní roli.

Spisovatel několikrát navštívil Československo; poprvé již v roce 1964 při své cestě po zemích východní Evropy. Z návštěvy v polovině 80. let, kdy se na americké ambasádě setkal s několika spisovateli z českého disentu, čerpal inspiraci k jedné z povídek ze souboru o spisovateli Bechovi: povídka Bech co Čech (Bech in Czech, 1987; č. in Světová literatura 6/90).

John Updike (*1932), americký prozaik, básník a esejista. Narodil se v Shilligtonu v Pensylvánii. Po absolvování Harvardské univerzity získal roční stipendium na výtvarné akademii v britském Oxfordu. V letech 1955-57 působil jako redaktor v časopise The New Yorker, kde vedle recenzí publikoval svoje první povídky. Knižně debutoval v roce 1958 básnickou sbírkou Slepice vytesaná ze dřeva a jiná mírná stvoření (The Carpentered Hen and Other Tame Creatures), později vydal ještě několik básnických sbírek (český výbor Domácí biograf, 1988). Téhož roku publikoval i svůj první román Trh v chudobinci (The Poorhouse Fair, 1958).

John Updike - ocenění:

2x Pulitzer Prize, National Book Award for Fiction, National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters, Enoch Pratt Society Award for Lifetime Literary Achievement, Harvard Arts First Medal, F. Scott Fitzgerald Literary Award a řada dalších. Americký prezident mu v roce 1989 propůjčil jedno z nejvyšších amerických vyznamenání, Národní medaili za umění - National Medal of Arts.