Matějková a Cukrová to dnes „osladí Paříži“

Paříž - Česká centra v zahraničí připravila během našeho půlročního předsednictví řadu akcí, jejichž cílem je představit českou kulturu. Jednou z nich je i koncert, který se dnes večer uskuteční v Paříži. S programem motivovaným dílem Bohuslava Martinů, kterému je věnován téměř dvouletý a téměř celosvětový projekt Martinů Revisited, zde v pařížském Českém centru vystoupí sopranistka Markéta Cukrová a klavíristka Petra Matějková.

Pro pařížský koncert vybrali Špalíček Bohuslava Martinů. „Program jsme se snažili postavit okolo tohoto cyklu. Zazní tedy ještě písňový cyklus Antonína Dvořáka, skladby francouzského skladatele a zakladatele písňového žánru Hectora Berlioze,“ vyjmenovala Markéta Cukrová.

Klavíristka Petra Matějková doplní večer o jednu sólovou skladbu - Jaro Josefa Suka. „České centrum má - díky spolupráci s pařížskou konzervatoří - k dispozici newyorský Stanway. Nástroj ze zhruba 80. let 19. století, tedy z doby, kdy Suk i Dvořák své cykly komponovali,“ prozrazuje Matějková.

Obě hudebnice se prý na večerní koncert velmi těší i zájem je veliký, i když hladký průběh trochu komplikuje pařížská dopravní stávka. „Pro diváky je velmi vděčný a podle mé zkušenosti je ve Francii velmi pozitivně přijímán,“ domnívá se Cukrová, že Martinů je pro francouzské milovníky hudby příjemné lákadlo.

Zájem o českou kulturu podle ní s českým předsednictvím vzrostl, ale probuzen byl ještě před prvním lednem 2009. „Zjišťují, že z Česka se rekrutuje řada výborných muzikantů, kteří jako členové kapel i jako sólisté jsou schopni konkurovat evropským hudebníkům ze stejných oborů,“ myslí si.

Vydáno pod