Do českých kin vstupuje příběh Benjamina Buttona - adept na 13 Oscarů

Praha - Mysteriózní romance Podivuhodný případ Benjamina Buttona, v níž Brad Pitt ztvárňuje muže, který se narodil jako stařec a postupně mládne, se v únoru bude ucházet o sošku Oscara ve 13 kategoriích, včetně nejlepšího filmu, režie a hlavní mužské herecké role. Volná adaptace povídky Francise Scotta Fitzgeralda právě dnes vstupuje do českých kin.

Život Benjamina Buttona byl podivuhodný od samého začátku - na konci 1. světové války, kdy se narodil, ho na schodech objevili manželé černé pleti a tvora, podobného miminu, se ujali.

Doktor konstatoval, že tahle zvláštní bytost velikosti novorozeněte je ve skutečnosti osmdesátiletý stařec. Zatímco všichni očekávali, že Benjamin bude stárnout a nakonec zemře, on ale mládne. Okolo svých sedmi let se setkává s malou Daisy (Cate Blanchettová), se kterou se spřátelí a která se stane jeho osudovou láskou…

Film Davida Finchera (Sedm, Klub rváčů) našel velkou inspiraci ve stejnojmenném díle amerického spisovatele F. Scotta Fitzgeralda z roku 1922. Autorem scénáře je Eric Roth, držitel Oscara za scénář k filmu Forrest Gump (1994).

Vedle práce maskérů, kteří z nejvíce sexy muže planety dokázali udělat starce, se na kvalitě snímku významně podíleli trikoví tvůrci. Pro film vyvinuli speciální technologii. „Bylo to založeno na přání Brada Pitta. Odmítl účastnit se projektu, pokud nebude hrát Benjamina Buttona od začátku až do konce, ve všech věkových proměnách,“ prozradil zajímavost ze vzniku filmu Martin Malík ze společnosti Warner Bros.

S deseti nominacemi za Fincherovým snímkem následuje Milionář z chatrče, nedávno oceněný Zlatým glóbem. Šanci na prestižní sošku má též český zvukař Petr Forejt, který má spolu se dvěma kolegy nominaci za film Wanted.

  • Podivuhodný případ Benjamina Buttona zdroj: imdb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64399.jpg
  • Podivuhodný případ Benjamina Buttona zdroj: imdb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64394.jpg