Michal Krumphanzl převzal Cenu diváků Czech Press Photo

Praha - Tři dny před koncem výstavy Czech Press Photo 2008 bylo dnes vpodvečer na pražské Staroměstské radnici předáno poslední ocenění této soutěže novinářské fotografie. Cenu diváků získal Michal Krumphanzl z České tiskové kanceláře za snímek osmnáctileté mentálně postižené dívky. Vyfotografoval ji v okamžiku, kdy jí prezident Václav Klaus předával na Pražském hradě Zlatý záchranářský kříž za to, že loni v květnu zachránila na ulici polozmrzlou holčičku.

Podle zástupkyně soutěže Zdeny Poděbradské se z celkového počtu 12201 účastníků divácké ankety pro tuto fotografii vyslovilo 2305 lidí. „Druhým divácky nejúspěšnějším autorem je volný fotograf Tomáš Kroulík, pro jehož snímek zatýkání člena Národního odporu hlasovalo 2090 lidí,“ řekla Poděbradská. Připomněla, že výstavu na Staroměstské radnici, která končí 31. ledna, si prohlédlo kolem 40 tisíc návštěvníků.

„Cenou jsem potěšen i překvapen - ani jsem netušil, že taková kategorie existuje,“ řekl Krumphanzl a poděkoval hrdince tohoto příběhu Adéle Strakové. Od prezidenta prý tehdy dostala i panenku a jako jejich sběratelka z ní měla velikou radost. Ve 14. ročníku soutěže zabodoval Krumphanzl už jednou, když na vernisáži v polovině listopadu převzal 1. cenu v kategorii Lidé, o nichž se mluví. Šlo o sérii snímků, z nichž jeden právě zabodoval v soutěži diváků.

Od února začne výstava Czech Press Photo 2008 jako doprovodná kulturní akce českého předsednictví Evropské unie putovat po světě. První v dlouhém řetězci míst, kde se představí, jsou města Kodaň, Řím, Brusel a Istanbul. Expozice obsahuje 600 snímků, které mezinárodní porota vybrala z rekordního počtu 4300 přihlášených fotografií bezmála tří stovek autorů. Odměnila jich téměř čtyři desítky; hlavní cenu získal fotoreportér agentury Reuters David W. Černý za snímek nazvaný Hromadná havárie na dálnici D1.

Vydáno pod