Režisér videoklipu Thriller žaluje Jacksona za ušlý zisk

Washington - Režisér slavného videoklipu Thriller John Landis zažaloval zpěváka Michaela Jacksona za ušlý podíl na autorském honoráři. Žaloba byla podána 21. ledna v Santa Monice jen několik dní předtím, než se objevila zpráva o tom, že jeden z broadwayských producentů koupil práva na adaptaci Thrilleru do podoby muzikálu.

Žalobcem je firma Landis' Levitsky Productions Inc., která tvrdí, že vlastní padesátiprocentní podíl ze zisku projektů spojených s Thrillerem. Zpěvák si prý ale přisvojuje všechna práva na videohry, hračky i komiksové knihy, které jsou na čtrnáctiminutovém klipu založeny.

Jacksonovo album Thriller z roku 1982 je nejprodávanější album všech dob. Prodalo se ho 100 milionů kusů. Video s titulní písní je parodií na hororové filmy a objevilo se v roce 1983. 

Práva na muzikál získal producent James Nederlander, jehož firma v lednu oznámila, že představení bude výlučně Michaelem Jacksonem autorizovaná verze Thrilleru. 2. dubna se muzikál představí v pražském Kongresovém centru.