Nouzový východ přichází do českých kin

Praha - Česká distribuce dnes obohatí nabídku našich kin o jednoho  z kandidátů na letošní Oscary - film Nouzový východ. Hlavní role v novince režiséra Sama Mendese, který je podepsaný například pod kultovní Americkou krásou, hrají Kate Winslet a Leonardo DiCaprio. Jedenáct let trvalo slavné dvojici z paluby zaoceánského parníku, než se k sobě vrátila na filmovém plátně.

„Pro spoustu lidí bude velkým překvapení toto setkání po letech, protože oni už jsou dneska úplně jiní, než jak si je lidé pamatují z Titanicu,“ komentuje zářné obsazení filmová kritička Darina Křivánková. Tentokrát se ve snímku objevují jako manželé April a Frank Wheelerovi čelící manželské i životní krizi.

„Jsou mladí. Tvoří okouzlující pár kolem třiceti, který se přestěhuje z Manhattanu na předměstí, aby se vzali a měli děti. Jednoho dne si ale uvědomí, že jsou vlastně nešťastní,“ shrnuje základní linku příběhu Kate Winslet. „Zoufale si snaží udržet svojí individualitu, svoje sny o tom, jak jsou užiteční, a nemůžou uvěřit tomu, že se jim to nedaří,“ doplňuje Leonardo DiCaprio.

„Moje postava John přichází ve chvíli, kdy chtějí uniknout a odstěhovat se do Paříže. Pak si to najednou rozmyslí, což mě zklame a rozhodnu se je potrestat po svém,“ prozrazuje herec Michael Shannon.

Děj vychází ze stejnojmenného románu Richarda Yatese, který na filmové zpracování čekal dlouhá desetiletí. Na pulty českých knihkupectví přichází spolu s filmem.

„Hlavně bych vyzvedla Kate Winslet, ona s knihou přišla za režisérem Samem Mendesem, aby se tento film realizoval. Ona si tu předlohu zamilovala a chtěla jí dělat a je to tam nesmírně znát,“ upozorňuje Křivánková.

Do oscarového klání posílá filmová akademie snímek ve třech nominacích - za kostýmy, výpravu a nejlepšího herce ve vedlejší roli. Kate Winslet už za svoji roli dostala Zlatý Glóbus. Kolik sošek film Nouzový východ nakonec získá, se dozvíme už 22. února.

Kate Winslet ve filmu Sama Mendese
Zdroj: ČT24