Dekadence: Smrt, láska a trýzeň v Belgii

Brusel - Umění, které vznikalo na českém území pod vlivem myšlenek dekadence, se od předposledního lednového dne, respektive od začátku února, představuje ve dvou belgických městech, v hlavním městě Bruselu a ve valonském centru Namur. První expozice se točí především kolem tematiky zániku, nočních můr a okultismu. Druhá, namurská ukazuje zobrazení vztahu muže a ženy, především v jeho tragické a nenaplněné podobě. Výstava s názvem Dekadence - České země 1880-1914 se konala už na přelomu let 2006 a 2007 v pražském Obecním domě a setkala se s mimořádným zájmem. Nyní se představuje zahraničním milovníkům umění jako jedna z oficiálních doprovodných akcí předsednictví.

Zahrnuje i generaci umělců, která fenoménu dekadence předcházela, i dozvuky v dílech především expresionistů a kubistů. Klíčovými tématy přitom jsou: autostylizace, analýza prostřednictvím autoportrétů, láska a sexualita a také zobrazení smrti jako životního východiska.

Výstava v Bruselu představí autory, v jejichž dílech se odráží pocit osamocení a nemožnosti najít své místo ve světě. Ztotožňovali se s postavami Ahasvera, Jidáše nebo Ukřižovaného. Jejich pocity odrážely na plátnech noční můry, halucinace, okultismus a také témata strádání, umírání a smrti.

V rámci expozice v Namuru je jako klíčová představena tematika Salomé a Pokušení svatého Antonína. Umělci vyhroceným způsobem zobrazují tragickou a nenaplněnou lásku. Řada děl pak femme fatale - ať už v podobě démonické ženy, čarodějnice nebo vizionářky či ženy-oběti.

Dekadence - České země 1880-1914; Brusel: 30. 1. - 10. 5.; Namur: 1. 2. - 10. 5.; více informací i hudební ukázka z desky zde  

Kromě známých a uznávaných umělců, jako byl například František Bílek, Karel Hlaváček, Max Švabinský, Alfons Mucha nebo Jan Zrzavý, vybral kurátor i autory méně vystavované, například Jaroslava Panušku nebo Josefa Mandla. „Podařilo se nám objevit i několik děl, která v Praze k vidění nebyla. Například obraz Jakuba Šikanedra, který je poprvé na veřejnosti vystaven v Bruselu,“ doplnil kurátor výstavy Otto Urban.

Výstava je doplněna o vybrané archivní materiály s důrazem na vztahy české dekadence k frankofonnímu prostředí. Jako doplněk vychází také vinylová deska Dekadence - v barvách chorobných v limitované edici. Připravili ji Monika Načeva a výtvarník David Cajthaml. Jde o 18minutový remix písně Serge Gainsbourgha a Jane Birkinové. Stejného názvu je i monografie, která vyšla v roce 2006 k výstavě v Obecním domě a byla nominována na cenu Magnesia Litera. 

Vydáno pod