Český ples v Bruselu - tanec překonává bariéry

Brusel - Evropa bez bariér zní motto českého předsednictví. Překonávat je chce i poněkud netradičním způsobem - tancem. Dnes večer se v Bruselu na Českém plese sejde smetánka Evropské unie - pozváno je na šest stovek unijních politiků, diplomatů a byznysmenů. Bude to příležitost zastavit na chvíli diplomatický balet a umožnit lidem, aby se setkali jinak než u jednacích stolů, domnívá se Jan Vytopil ze stálého zastoupení ČR při EU.

Během večer zazní klasický i současný repertoár, jazzová i cimbálová hudba, slibují organizátoři. Účastníci mohou očekávat tanec společenský, současný i klasický balet. Zatančí například světoznámá primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová.

Z hudebníků se o program postarají například jazzové improvizace Emila Viklického nebo Český národní symfonický orchestr pod vedením Libora Peška. Ten doprovázel i historicky první reprezentační ples ČR v Bruselu v loňském roce.

Ples, který se koná v prostorách bruselského muzea Autoworld, zahájí skupina Yellow Sisters. Kromě Viklického nebo národního symfonického orchestru zazní také hudba v podání Melody Makers Ondřeje Havelky. Večerem budou provázet Marek Vašut a Chantal Poullainová.

Kdo smí prosit

Český ples uvede premiér Mirek Topolánek, Česko budou reprezentovat také například vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra nebo novopečený ministr po lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Ze zahraničních představitelů účast přislíbili předseda Evropské komise José Barroso či americký velvyslanec při NATO Kurt Volcker.

Lístky se na Český ples na rozdíl od loňského roku neprodávaly, ale rozdávaly. Zájem byl prý veliký.