V La Fabrice hrajou jazz

Praha – Sobotní jazzovou nadílku, kterou od ledna pořádá La Fabrika, obohatí ještě nedělní koncert. První nedělní večery v měsíci totiž patří Jazz au feminin, kdy se představují mladé jazzové zpěvačky a hudebnice. Návštěvníky v sobotu, v rámci pravidelných Jazzových variací, čeká brněnské uskupení Grimasa čápa, o den později pak koncert zpěvačky, houslistky a herečky Gabriely Vermelho a EWaVe.

Gabrielu znají posluchači především z brněnské inscenace Balada pro banditu, za kterou obdržela cenu Alfreda Radoka. V La Fabrice vystoupí se souborem EWaVe. Kromě Gabriely Vermelho k němu patří také smyčcový kvartet Epoque Quartet a skladatel Petr Wajsar, který má celý projekt na svědomí. Hudebníci hrají především jeho skladby, podtržené jeho experimentálními vstupy v podobě elektronických efektů a beat-boxu.

Kapela s nápaditým názvem Grimasa čápa se skládá z muzikantů patřících k brněnské scéně. Výsledkem jejich spolupráce jsou písně na pomezí jazzu, funky, rocku a popu. V letošním roce by mělo vyjít jejich první album.

Jazz v La Fabrice

představuje současnou hudební scénu, to nejzajímavější z hudby vycházející z jazzových kořenů anebo jazzem inspirované. Sobotní večery od ledna 2009 patří Jazzovým variacím – koncertům vycházejících jazzových hvězd. Každý měsíc jsou okořeněny o tzv. koncert měsíce, na němž vystupují hvězdy české progresivní jazzové a alternativní hudební scény. Dalším hudebním pořadem, připadajícím na první neděli v měsíci, je Jazz au féminin. Představují se v něm především mladé jazzové zpěvačky a hudebnice.

Těšit se návštěvníci mohou na Yellow Sisters nebo Hypnotix, možná i na Dana Bártu s Triem Roberta Balcara či Lenku Dusilovou a Eternal Seekers.

Grimasa čápa – 31. ledna, 19:30; EWaVE – 1. února, 19:30; více z programu