Češi to Evropě sladili i na bále v Bruselu

Brusel - Český ples v Bruselu zahájil včera večer sérii kulturních akcí českého předsednictví Evropské unii. Ples slavnostně zahájil premiér Mirek Topolánek tancem s českou velvyslankyní při EU Milenou Vicenovou. Na akci vystoupila skupina Yellow Sisters, Český národní symfonický orchestr, zatančila primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová - která svou tvář už propůjčila i reklamnímu spotu na české předsednictví -, zahrál houslista Pavel Šporcl, jazzman Emil Viklický a zazpíval Ondřej Havelka. Pozvánku dostalo asi šest set pečlivě vybraných hostů.

Plesem provázela dvojice Marek Vašut a Chantal Poullain.  

„Chtěl bych, aby se tento ples stal tradicí alespoň do té doby, než bude Česko vyloučeno z EU,“ zažertoval před zhruba 600 hosty Topolánek. Podle premiéra by Česko chtělo během předsednictví do EU přinést nejen své zájmy a svou agendu, ale také český humor a své špatné zvyky. „Tento večer bude trochu entropický, malinko exotický, trošku excentrický, takže ve stylu tři E,“ řekl s úsměvem Topolánek s odkazem na skutečné priority českého předsednictví, kterými jsou ekonomika, energetika a Evropa ve světě.

Program zahájilo vystoupení české skupiny Yellow Sisters, pak začal hrát Český národní symfonický orchestr pod vedením dirigenta Libora Peška. Úvodní valčík Johanna Strausse Na krásném modrém Dunaji si Topolánek zatančil s českou velvyslankyní při EU Milenou Vicenovou, která pro slavnostní večer zvolila bílou extravagantní róbu a pochvalovala si, že se jí nejlépe tančilo právě s premiérem. Naopak český eurokomisař Vladimír Špidla netačil, protože měl problémy s plotýnkou. Na parketu bylo brzy plno. Přítomné dámy byly oblečeny do dlouhých šatů, dominantní barvou byla černá, muži oblékli smokingy. Mezi hosty byli unijní politici, diplomaté či zástupci byznysu. Ačkoli na bále převládali cizinci, atmosféra se nesla v duchu českých plesů.

Premiér Topolánek, který přišel bez partnerky, část večera strávil v družném hovoru se šéfem Evropské komise Josém Barrosem, jenž byl na plese také bez dámského doprovodu.

Program bálu s bohatým kulturním programem, které české předsednictví podpořilo dvěma miliony korun, obohatili svým vystoupením světoznámá primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová a houslista Pavel Šporcl. O hudební produkci se postaral se svými improvizacemi jazzman Emil Viklický a skupina Melody Makers Ondřeje Havelky.

Menu o několika chodech obsahovalo mimo jiné předkrm z lososa či telecí maso, podávala se moravská vína.

Velkou kulturní akcí bude české předsednictví i končit. Chystá se velká street party s populární hudbou v cetru Bruselu a ta už bude i pro běžné smrtelníky.

Český premiér Mirek Topolánek na českém plese v Bruselu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod