Praha – filmové město! se prezentuje v Bruselu

Brusel - Barrandov Studio připravilo výstavu s výstižným názvem Praha - filmové město! V rámci českého předsednictví Evropské unii ji instalovalo v Pražském domě v Bruselu, který se nachází nedaleko budovy Rady EU, v jejímž foyeru na Českou republiku upozorňuje i kontroverzní dílo Entropa od Davida Černého. Filmová expozice má k uměleckým kontroverzím daleko. Představuje Prahu jako zajímavou lokaci pro natáčení různých, nejlépe historizujících filmů. V Pražském domě potrvá do 8. února.

Výstavu tvoří kolekce zhruba padesáti fotografií ze slavných projektů, které se v české metropoli již natočily. V příjemných prostorách secesní budovy se na stěnách prezentuje naše hlavní město jako místo oplývající zákoutími s nezaměnitelným geniem loci. Město, v jehož uličkách se procházel Roman Polanski, Bruce Willis, Daniel Craig, Vin Diesel, Sean Connery a mnoho dalších filmových hvězd.

Vloni na Barrandově vznikal například akční hollywoodský velkofilm režiséra Stephena Sommerse (Mumie se vrací, Van Helsing) nazvaný GI JOE. Za Česko na něm spolupracovala společnost Stillking Films. Od konce roku 2007 se tu natáčel americký snímek Salomon Kane, v němž hlavní role ztvárnili James Purefoy, Max von Sydow, Mackenzie Crook a Rachel Hurdová-Woodová.

Barrandovská studia mají bohaté zkušenosti s natáčením i dalších velkofilmů. Předloni tu vznikal například sci-fi snímek Babylon A. D., ve kterém hlavní roli ztvárnil populární hollywoodský herec Vin Diesel. Točilo se tu druhé pokračování dobrodružného filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian. V roce 2006 byl nejen Barrandov místem vzniku scén už 21. filmového dobrodružství agenta 007 Jamese Bonda s názvem Casino Royal.

Jeho další díl nazvaný Quantum of Solace se původně měl opět točit v ČR, nakonec však dali zahraniční filmaři přednost Británii, kde na rozdíl od ČR fungují daňové pobídky pro producenty. A tak si v této bondovce zahrály alespoň rekvizity, které byly na Barrandově vyrobeny na míru. Konkrétně šlo o luxusní nábytek, který v tomto snímku představoval vybavení luxusního hotelu.

V rámci projektu je k dispozici i filmová mapa, která zájemce zavede na místa, jež znají z filmového plátna či televizní obrazovky. To znamená, že by výstava mohla být zajímavou nejen pro filmové tvůrce, ale i pro ty, kteří holdují tzv. filmové turistice, neboť po stopách filmových hvězd se v posledních letech zahraniční turisté vydávají se vzrůstající tendencí. V této souvislosti by ovšem výstavě i celému Pražskému domu slušela větší mediální propagace a otevřenější prezentace. Pokud se totiž zájemci o prohlídku musejí dopředu telefonicky ohlásit, což je nyní podmínkou, počet návštěvníků se tím logicky zmenšuje a prezentace Prahy jako filmového města je tím pádem omezena na ty nejzatvrzelejší filmové milovníky.

Za více než 70 let …

… existence vzniklo v barrandovských ateliérech přes 2500 českých a zahraničních filmů, které společnost produkovala nebo se podílela na jejich výrobě. Vznik filmového studia Barrandov je spojen s podnikatelskou rodinou Havlů, zejména s aktivitami bratrů Miloše (1899-1968) a Václava Havla (1897-1979). Stavba moderního filmového studia podle návrhů architekta Maxe Urbana začala 28. listopadu 1931.

  • Barrandov Studio autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64932.jpg
  • Barrandov Studio autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64929.jpg
  • Mapa k expozici v Bruselu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64937.jpg