Schwarzenberský palác láká na barokní řemesla

Praha - Uměleckoprůmyslové museum v Praze obohatí nedávno otevřenou expozici českého barokního umění Národní galerie o samostatnou část. Je věnována uměleckému řemeslu. Autorkou instalace ve zrekonstruovaných sálech Schwarzenberského paláce je architektka Eva Eisler.

Barokní umělecké řemeslo a jeho zdobné techniky nebo ornamenty jsou tématem nové umělecké expozice, která představuje přes čtyři sta předmětů od dob manýrismu až po klasicismus konce 18. století. Nechybí mezi nimi například část věnovaná stolování. Ta ukazuje proměny hostin. Po mnoha letech se veřejnosti představuje sbírka příborů ze stříbra, slonoviny nebo jantaru. „Příbor byl taková individuální záležitost. Dříve si nosil každý svůj příbor ke stolu zvlášť. V renesanci jim stačil nůž a nějaké napichovátko, během dalších staletí se to vyvinulo do sad příborů,“ vysvětluje ředitelka Uměleckoprůmyslového musea Helena Koenigsmarková.  

Roucha z majetku českých a moravských klášterů a předměty slavných opatů zase nabízejí pohled do zákulisí církevních obřadů. Na výstavě nechybějí ani luxusní šperky, krajky nebo dózy. Unikátní je kolekce malovaných vějířů. „Na mnoha figurových scénách vidíme postavy z antické mytologie, samozřejmě i náboženské náměty a pak nesmějí chybět galantní scénky a výjevy ze společenského života,“ dodává kurátorka expozice Petra Matějovičová.

Kurátoři počítají s budoucími obměnami předmětů, které dlouhodobě nemohou být vystaveny na světle. Speciální variabilní systém vitrín navrhla architektka Eva Eisler. „Expozici pojednáváme v jednadvacátém století tak, aby to 21. století v kompozici s renesancí a barokem nějakým způsobem zahrálo roli,“ upřesňuje Eva Eisler.  

Součástí výstavy je i doprovodný program. 30. března startuje cyklus přednášek. Barokní umělecké řemeslo si návštěvníci mohou vyzkoušet také ve výtvarných dílnách.

Vydáno pod