Krajská rada odvolala ředitele Českého muzea výtvarných umění

Praha/Kutná Hora - Ředitel Českého muzea výtvarných umění Ivan Neumann byl dnes odvolán Radou Středočeského kraje. Důvodem tohoto kroku bylo nesplnění požadavku kraje přemístit muzeum z Prahy do Jezuitské koleje v Kutné Hoře. Neumanna má do výběrového řízení nahradit ředitel Východočeské galerie v Pardubicích Martin Dostál.

„Jednalo se o vyhlášení výběrového řízení na vybavení Jezuitské koleje tak, aby se tam mohlo muzeum přesunout. Měl také informovat zaměstnance, že těžiště činnosti se přesune do Jezuitské koleje,“ uvedl hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD).

Spory s vedením Českého muzea výtvarných umění se objevovaly i za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Ředitel muzea Neumann například odmítl účast v expertní komisi, která se měla zabývat další podobou rekonstruované Jezuitské koleje. Vedení muzea nesouhlasilo s rozhodnutím hejtmanství o přestěhování z centra Prahy.

To se ale domnívá, že v turisticky atraktivním prostoru na Královské cestě má být vybudováno rozsáhlé turistické centrum. Budou v něm nadále i výstavy, které by se měly zaměřovat na propagaci středočeských umělců. Přestěhovat se má prý pouze vedení organizace.

Vydáno pod