V ostravské kuchyni se vaří divadelní premiéra

Ostrava - Kritika cupuje představení, připravovaná hra není dopsaná a herci se handrkují o role. Do toho všeho se rozehrávají politické intriky a erotická dobrodružství. V zákulisí se někdy odehrává větší drama než na jevišti, ukazuje Divadelní komedie, hra jednoho z nejúspěšnějších současných dramatiků Bengta Ahlforse. Jeho komedie je vyznáním lásky k divadlu a umožní nahlédnout do jedinečné kuchyně, ve které se vaří divadelní premiéra, slibuje Národní divadlo moravskoslezské. Na jeho prknech hru zpracoval hostující režisér Peter Gábor.

„Text je velmi dobrý, Alhfors sám je zkušený režisér, herec a ředitel, takže píše o profesích, které důvěrně zná,“ uvedl o hře Gábor. Divadelní komedie je zasazena do prostředí divadelního zakulisí, do doby, kdy se zkouší nová inscenace.

Vztahy herců navzájem, ale i s autorem, režisérem nebo inspicientem sleduje autor s velkou dávkou humoru. Se svými sny, pochybnostmi, intrikami a dobrodružstvími se divadlo „zevnitř“ podobá ostatním pracovištím.

„Autor hru napsal před třiceti lety, a přesto všechny ty problémy jsou úplně stejné,“ říká o představení herečka Apolena Veldová. Nejúspěšnější finský dramatik, píšící ovšem švédsky, má na svém kontě asi třicet her, převážně komedií. Za svůj život pracoval jako kritik, dramatik, režisér, byl šéfem divadla a příležitostně i skladatelem, scénografem a hercem.

Alhfors: Smích diváků je nádherný zvuk

Jeho inscenace nejsou na jevištích českých divadel žádnou výjimkou. Pozvání na české uvedení svých her přijal už několikrát, tentokrát zavítal i do Národního divadla moravskoslezského.

„Kdykoliv je to možné, tak se na své hry rád zajedu podívat, ale ne vždy to vyjde. Při tomto představení jsem se náramně bavil a bylo vidět, že nejen já. Prostě smích diváků v divadle je nádherný zvuk,“ byl Alhfors potěšen moravskoslezským zpracováním své hry.

Poprvé uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Divadelní komedii poslední lednový den. Kdo má chuť se pobavit, ale premiéru nestihl, má další šanci už tuto středu 4. února od 19:00 v Divadle Antonína Dvořáka.

  • Marie Logojdová a Anna Cónová autor: Radovan Štastný, zdroj: Národní divadlo moravskoslezské http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/654/65332.jpg
  • František Strnad, Vladimír Čapka a Vladimír Polák (zleva) autor: Radovan Štastný, zdroj: Národní divadlo moravskoslezské http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/654/65314.jpg
Vydáno pod