Recenze: Poločas rozpadu / Bára Maštrlová

Když neprší, alespoň že kape. Myslím tím postupně vznikající malé, bohužel nešikovně po celé Praze rozestrkané a většinou publiku neznámé galerie, které přece jen přinášejí nejen svěží pohled na současnou scénu, ale dávají mladým autorům naději na prezentaci v "nezatíženém" prostoru. V sobotu 31. ledna zahájila nová Galerie Hygienická stanice kreslířskou exhibici z velké komiksové rodiny, pár dní před tím se již poněkolikáté ohlásila svěží vernisáží nedaleká Galerie Chemistry. Tam se právě představuje studentka z ateliéru Kurta Gebauera na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze Bára Maštrlová.

Její střídmá, ale velmi dobře nainstalovaná, prostorem dáno nutně minimalistická výstava je upřena na proces dozrávání, přinášející nutně v životě člověka právě „poločas rozpadu“ jeho představ o životě, dětství, funkční a milující rodině. Autorka vysvětluje svoji trojdílnou expozici jako ilustraci dvou pohledů - zprvu pohled plný očekávání u dítěte a protijdoucí hodnocení očima dospělého, majícího za sebou sumu nejrůznějších, samozřejmě také negativních vzpomínek.

V každém případě potvrzuje výstava autorčino sebehodnocení, ve kterém se zmiňuje o svém svérázném humoru a cynismu na straně jedné a výrazné sebereflektivnosti v poloze druhé. Autorka není zjevně svazována převládající technikou nebo opakujícími se materiály - tvar a řešení objektů volí podle potřeby, diktované zaměřením a cílem. Sama pokládá tuto výstavu za kritickou a cynickou, obžalovávající nefunkční vztahy a rozpadající se hodnoty.

Nepřehlédněte skákacího panáka nepanáka na zadní terase galerie, který, ač sám plánovitě nefunkční, má jistou neodvratnou sladkobolnost. Novou dimenzi však získává s pozadím, které setrvalo z jiné předchozí výstavy. Drakve jsou pro mne vrcholem celé instalace - jsou nositelkami mnoha významů, majíc samy onen úžasný dračí i rakví tvar, tak sloužící autorčině koncepci. Pochvalu zaslouží práce se světlem, u nás vlastně takřka ojedinělá, jednoznačně potvrzující svoji inspiraci a přitom posouvající instalaci do další dimenze.

Pokud Chemistry vydrží nastoupený směr a bude se i dále chlubit čistými instalacemi, budeme ji muset zařadit mezi to lepší v oblasti galerijní produkce v nové Praze. Město by si to zasloužilo.

The Chemistry Gallery, Praha, 16. 1. 2009 - 15. 2. 2009.