Jubilantka Věra Chytilová převzala zlatou medaili AMU

Praha - První dáma českého filmu, režisérka Věra Chytilová, dnes slavila své 80. narozeniny. Mezi jejími gratulanty byla i Pražská FAMU, kde vede katedru režie. Akademie ji obdarovala zlatou medailí, kterou v minulosti získali například režiséři Jan Špáta, Jan Švankmajer nebo Ivan Passer.

„Je jedním z nejvýznamnějších lidí, kteří posouvají českou filmovou tvorbu kupředu,“ řekla dnes o Chytilové umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová. Chytilová stála v 60. letech u zrodu tzv. československé nové vlny. Zaoralová dodala, že je škoda, že scénáře, se kterými režisérka v současné době pracuje, nedosahují kvality těch, se kterými pracovala v 60. a 70. letech.

Medaile je udělována významným českým i mezinárodním odborníkům a umělcům, kteří na AMU působili jako pedagogové. Mezi jejími držiteli je i francouzský scenárista, herec a režisér Jean-Claude Carriere. Projev děkana FAMU Pavla Jecha jubilantka prokládala ironickými poznámkami.

Pogratulovat tvůrkyni přišla i protagonistka filmu Hra o jablko Dagmar Bláhová, která si uvědomila, že od natáčení uplynulo už 33 let. „Byl to pro mě krok do nového života. Pak jsme se spolu potkávaly v Austrálii, kde jsem žila a Věra tam má bratra. Teď se vidíme na stejné škole, protože já tu také učím,“ řekla Bláhová.

Zdraví a elán k tomu, aby se diváci dočkali dalších jejích filmů, popřál režisérce tento týden i prezident Václav Klaus. „Vaše filmy jsem obdivoval již v 60. letech a neméně v letech sedmdesátých a osmdesátých. Byly pro mne modelovou ukázkou toho, jak bylo možné prožívat toto absurdní dvacetileté období bez ustupování od svých názorů a postojů, a přesto něco pozitivního dělat,“ napsal prezident v dopise.

Chytilová delší dobu plánuje natočit film o Boženě Němcové, z finančních důvodů byla příprava filmu pozastavena.

Od začátku ledna připomíná tvorbu Chytilové cyklus v pražské promítací síni Ponrepo. Do konce února v něm Národní filmový archiv ještě uvede dokument Praha - neklidné srdce Evropy z roku 1984 a celovečerní snímky Šašek a královna, Vlčí bouda a Kopytem sem, kopytem tam. Informace zde.