Kokoschkův obraz, který býval k vidění v Česku, se prodal za 41 milionů Kč

Londýn - Za 1,3 milionu liber (41,2 milionu korun) získal dnes v londýnské aukční síni Sotheby˙s kupec po telefonu obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky Istanbul I z roku 1929. Plátno bylo do roku 2007 v ostravské Galerii výtvarného umění a před dvěma lety jej dostali zpět dědicové předválečného ředitele Vítkovických železáren Oskara Federera. Kokoschkův obraz byl jedním z vrcholů pravidelné dražby impresionistického a moderního umění, která nabízela 29 děl. Podle odborníků Sotheby˙s patří Kokoschkovy obrazy měst k nejlepším malbám v jeho díle.

„Jeho díla jsou velmi žádaná a v soukromých sbírkách jich není mnoho. Je tedy velmi vzácné, když se dostane na trh dílo této kvality,“ řekla Helena Newmanová ze Sotheby˙s. Obraz se dnes pokoušela koupit i společnost Vítkovice Holding, ale neuspěla.

Degas, Modigliani, Strassenzene 

Zlatým hřebem dražby byla plastika čtrnáctileté tanečnice Edgara Degase, která se prodala za 11,8 milionu liber (373 milionů Kč). Za Kariatidu Amadea Modiglianiho zaplatil kupec 4,7 milionu liber. Událostí byl i prodej jednoho z klíčových obrazů německého expresionismu Strassenzene (Pouliční výjev), který byl vydražen za 4,8 milionu liber.

Aukce v Sotheby˙s bude pokračovat zítra, kdy se budou prodávat další čtyři plátna z Federerovy sbírky - Jamese Ensora, Lovise Corintha, Hermanna Maxe Pechsteina a Lessera Uryho.

Židovský průmyslník Federer byl od roku 1932 ředitelem Vítkovických železáren a také uznávaným sběratelem obrazů. Z Československa uprchl před nacisty v březnu 1939 a odvezl si deset nejcennějších obrazů. Ostatní zabavili nacisté. Po šesti letech jednání u českých soudů získali v roce 2007 Federerovi dědicové v Kanadě - jeho vnuk Andrew Federer se sourozenci - ze sbírky zpět 21 obrazů, které byly do té doby - až na jeden - v ostravské galerii.

Vydáno pod