Je „Czech made“ opravdu Czech made?

Praha - Na pražském náměstí Republiky začala výstava Czech made?, která pomocí devíti komiksových příběhů ukazuje, že za českými výrobky často stojí úmorná práce migrujících pracovníků převážně z východních zemí. Nástrahy v jejich životě, dvojí standardy a vykořisťování na českém pracovním trhu se veřejnosti touto formou snaží přiblížit Multikulturní centrum Praha. Výstava pod širým nebem potrvá do 27. února, v březnu bude v Domě pánů z Lipé v Brně a v dubnu na nádraží v Ostravě-Svinově. V květnu ji bude možné vidět ve Štrasburku. Osm reportáží je otištěno také v katalogu, který Multikulturní centrum k výstavě vydalo.

„Projekt se snaží především upozornit na situaci migrantů v České republice, která opravdu není příznivá. Dnes je to ještě zintenzivněno hospodářskou krizí,“ říká Karolína Linhartová z Multikulturního centra. To se podle ní snaží lobbovat za zlepšení postavení cizinců prosazením změn v legislativě a v rámci tohoto projektu pořádá také semináře pro zaměstnance úřadů práce, cizinecké policie i pro zaměstnavatele a pracovní agentury.

Výstava konaná pod záštitou Evropské komise se připravovala rok - na začátku byla práce novinářů, kteří připravili reportáže, poté byli přizváni komiksoví tvůrci, kteří jim dali vizuální podobu. „Snažili jsme se najít příběhy odrážející skutečnost, která se děje v naší společnosti,“ řekl ředitel centra Jakob Hurrle.