Komplex, kde mají být Kaplického projekty, se začne stavět letos

Praha - Projekt rezidenční čtvrti Konopiště Resort, jehož součástí budou i dvě stavby podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického, se začne stavět ještě letos. Oznámila to ředitelka developerské společnosti Resort Living Martina Hollasová. Stavby podle Kaplického návrhu budou vystavěny ale až v poslední fázi projektu. Rozsáhlá výstavba, která zahrnuje více než 100 000 metrů čtverečních, má vzniknout v blízkosti současné osady u Jarkovického rybníka v Konopišti.

„Lokalita je rovněž blízko zámku Konopiště. Projekt vyroste podél komunikace na Slapy, asi pět kilometrů odtud bude napojení na dálnici D3,“ uvedla Hollasová.

Hlavní architektkou je Markéta Veselá, která ke spolupráci přizvala dalších deset autorů, mezi nimi i Kaplického. Jednotlivé vily ponesou jména architektů, kteří je navrhli. Zájemci si tak budou moci koupit vilu Kaplický, Stempel, Sládeček, Palaščák nebo Eichler. V jednom z domů budou také jesle a školka, v dalším portýr s 24hodinovou asistenční službou.

Kaplický pro projekt navrhl rovněž klub Volavka, pojmenovaný podle volavek popelavých, které hnízdí u přilehlého rybníka. V klubu najdou návštěvníci kavárnu s otevřeným krbem, wellness centrum, rychlé občerstvení, vinotéku a prodejnu s tabákem a novinami. Prosklené stěny nabídnou výhled do okolí.

Podle Hollasové nebude s realizací Kaplického návrhů problém. „Projekt klubu Volavka byl dokončen v říjnu, projekt vily potom v prosinci,“ uvedla ředitelka. Dodala, že s architektonickým studiem Future Systems, které Kaplický založil, jednají, další schůzka je naplánována na začátek března.

Souhrnné informace o projektu Konopiště Resort:

Architekti, kteří se na projektu podíleli: Michal Kunc, Ján Stempel, Svatopluk Sládeček, Zdeněk a Eva Eichlerovi, Lucie Kavánová, Michal Palaščák, Stano Bachleda, Markéta Veselá, Zdeněk Fránek, Jan Kaplický a Radek Lampa. Rozloha více než 100 000 metrů čtverečních, z toho zastavěná plocha 15 000 metrů čtverečních, počet plánovaných domů: dva apartmánové domy, 15 rodinných domů, 21 vil a jeden klub.