Filmový festival Berlinale je v plném proudu

Berlín - Film The International německého režiséra Toma Tykwera, který popisuje banální případ vraždy na pozadí poměrně komplikovaných globálních ekonomických vztahů, velmi vhodně v době ekonomické krize otevřel 59. ročník Berlinale. Podle informací režiséra a ředitele Filmového festivalu Zlín Petra Kolihy se ovšem v samotném filmovém Berlíně finanční krize nijak výrazně neprojevuje, na festivalu není vidět, že by se nějak výrazně šetřilo. Pozvány jsou hvězdy první velikosti a program letošního 59. ročníku je opravdu bohatý.

„Očekávám ale, že tato tematika bude předmětem mnoha diskusí i filmů. Pokud se samotného obsahu festivalu týká, já osobně se těším na všechny soutěžní filmy v kategorii Generation, které předsedám. Čeká mě dvanáct filmů hraných a šestnáct animovaných. I když musím zastávat pozici objektivity a nestrannosti, určitě bych byl moc rád, kdyby český zástupce, film 'Kdopak by se vlka bál', porotu zaujal, protože je opravdu zajímavý,“ uvedl předseda sekce Generation český režisér a ředitel Filmového festivalu Zlín Petr Koliha.

Jak dále upozornil, Berlín je pro všechny filmaře velmi pracovním festivalem. „Každý rok zde jednáme na filmovém trhu. I letos máme domluveno mnoho schůzek s různými režiséry a producenty. V této fázi se jedná hlavně o sbírání materiálu, samotné rozhodnutí, které filmy a hvězdy přivézt do Zlína, proběhne až v dubnu. Ještě čekáme na nějaké novinky ze severu a také další festivaly,“ uzavřel Koliha.

Vydáno pod