Pocta Zdeňku Burianovi: Nahotinky z Playboye ve Stínadlech

České Budějovice - Pro mnohé se bude jednat o veselou taškařici, pro jiné o provokaci a znevážení malíře dobrodružného světa, píše se na pozvánce k výstavě Pocta Zdeňku Burianovi. Autorem vystavovaných obrazů je výtvarník a básník David Jan Žák. Vytvořil koláže z Burianových kreseb, kvašů a olejomaleb a fotografií z časopisu Playboy. Výstava byla zahájena včera, ale už se ozývají hlasy, které Žákovu tvorbu spíše než za poctu malíři považují za jeho znevážení.

„Nezřízený jedlík je člověk v larválním údobí; a v tomto stavu se nacházejí celé národy, národy bez fantazie či obrazotvornosti - prozrazuje je jejich obrovský teřich,“ uvozuje na stránkách Davida Jana Žáka výstavu motto z knihy H. D. Thoreaua. Ani fantazie, ani obrazotvornost výtvarníkovi při vytváření koláží ale nechyběla. Například pětici rychlých šípů seskupil kolem ženského klínu jako kolem nějakého zajímavého exponátu.

„Nikoho jsem urazit nechtěl, už jako kluk jsem miloval Zdeňka Buriana a jeho knihy,“ vzkazuje Žák všem kritikům. Dodává, že nejde v žádném případě o provokaci: „Puritáni, kteří napadají mé dílo, si neuvědomují, že obsah slova pornografie se od 19. století markantně změnil.“ Od výstavy se přesto distancuje Muzeum Zdeňka Buriana, výhrady k propojení známých maleb s erotickými snímky mají i zástupci teologické fakulty.

„To není pocta Zdeňku Burianovi, jsem přesvědčen, že kdyby tady byl, tak by ho to velmi mrzelo,“ domnívá se Aleš Durčák z muzea nesoucího název oblíbeného ilustrátora. K jeho námitkám se přidává i Jan Samohýl z Teologické fakulty Jihočeské univerzity: „Vyznění této výstavy je banální až kýčovité.“ Naopak někteří Žákovi kolegové považují nápad za zdařilý vtip. Shovívavě se na výstavu dívá například akademický malíř Roman Kubička. V současné době používají umělci v podstatě jakékoli prostředky, říká.

Pocta Zdeňku Burianovi je umístěna ve výstavních prostorách kavárny Českého rozhlasu. K vidění zde bude do konce měsíce února, dvě koláže už přímo od autora koupili první návštěvníci.

David Jan Žák (* 1971) vystudoval pedagogickou fakultu a k učitelství se obloukem po letech vrátil. V současné době učí na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích. Dříve pracoval jako novinář, redaktor, ale také třeba v Melioracích ČB. Navíc je ale výtvarník, hudebník a také filmař. Své obrazy prezentoval na výstavách v Česku i v zahraničí. Pod vedením filmového teoretika Borise Jachnina, ke kterému docházel na pětisemestrový seminář, natočil dva hrané filmy. Vydal pět sbírek poezie a jednu poezii, přispíval do časopisů Host, Tvorba nebo Obratník. Je také členem umělecké skupiny Imbecilních realistů a stupidistů a byl jedním z hlavních protagonistů imbecilně realistického divadélka Karel, kde působil jako herec, zpěvák a dramatik.

  • Pocta Zdeňku Burianovi podle D. J. Žáka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66685.jpg
  • David Jan Žák zdroj: www.davidjanzak.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66682.jpg