Dobrý a ještě lepší František Nepil

Praha - František Nepil (1929-1995), posláním vypravěč, autor řady pohádek, by se dnes dožil osmdesáti let. V pořadu Před polednem na něho zavzpomínala jeho žena Zdena Nepilová. "František byl úžasný kliďas a člověk, se kterým se dalo vždycky vyjít," řekla mimo jiné o svém muži. Nepilovy knihy byly určeny pro děti i pro dospělé. Nejvíce se ale do pamětí lidí zapsal rozhlasovou relací Dobré a ještě lepší jitro. "Čas, kdy jsme se zastavili s Františkem Nepilem, byl časem dobrým a požehnaným," prohlásil o něm jednou Miroslav Horníček.

K Horníčkům prý jezdil prořezávat stromy, oni zas na oplátku jezdili k Nepilům. „Měli jsme takovou obývací zahradu s několika sezeními, kde sedávali naši hosté,“ prozradila Zdena Nepilová. Její muž byl vášnivý chalupář, zahrádkář a také cestovatel.

Tak trochu Hamingway…

S Miroslavem Horníčkem a také s Janem Werichem se seznámil, když začal pracovat jako reklamní textař. V agentuře Merkur působil více než dvacet let, devět let z toho psal texty pro rozhlasovou propagační relaci ve stylu forbín Wericha a Horníčka. Ti mu jeho relace četli. „Psaní pro ně bylo pro Františka, jak říkal, vysokou školou,“ uvedla Zdena Nepilová.

Kdybych měl říci, čím je František Nepil, řekl bych, že vypravěčem. A to je vzácné, protože vypravěčů ubývá. Kdyby v nějaké zemi ubývalo hlíny, mizeli by hrnčíři a vypravěčů ubývá po celém světě proto, že mizí posluchači. Ono totiž vyprávět je těžké, skoro tak těžké jako naslouchat. František Nepil je rozený vypravěč, ne snad povoláním, ale posláním. Když se ozve jeho hlas, zabrání to člověku spěchat. A teprve potom pochopíme, že jsme vlastně nikam nespěchali a čas, kdy jsme se zastavili s Františkem Nepilem, byl časem dobrým a požehnaným. /Miroslav Horníček/

V roce 1968 odešel z propagace do Českého rozhlasu, protože prý „každý propagační textař si o sobě myslí, že je tak trochu Hemingway“. S rozhlasovou redakcí se rozhloučil po čtyřech letech, ale nadále s ní spolupracoval. Oblíbené byly především jeho fejetony Dobré a ještě lepší jitro. Ještě před odchodem z rozhlasu na volnou spisovatelskou nohu publikoval své povídky, fejetony a pohádky v časopise Plamen nebo v Literárních novinách.

Knihy pro děti i dospělé

K jeho pohádkovým knížkám patří například Makový mužíček, Polní žínka Evelýnka, Naschválníčci či Štuclinka a Zachumlánek. Psal i laskavé a hravé knihy určené dospělým - Jak se dělá chalupa nebo Střevíce z lýčí.

Velké štěstí měl na ilustrátory knížek. Svými ilustracemi Nepilova slova doprovodil například Adolf Born nebo Miloslav Jágr. "S tím se seznámil František zcela náhodně. Boris Jachnin, který tehdy pracoval v nakladatelství v Českých Budějovicích jako redaktor, navrhl, aby ilustroval jeho knížku Pohádky z pekelce. Tak proběhlo jejich první setkání, padli si do oka a sympatie trvaly celý život," vypráví Nepilova žena.

  • František Nepil zdroj: Týdeník rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/673/67264.jpg
  • Večerníček Štuclinka a Zachumlánek autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/673/67269.jpg
  • Knihy Františka Nepila autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/673/67271.jpg