Alfons Mucha ve Vídni

Praha/Vídeň - V zámku Belvedere, ve druhém největším palácovém komplexu ve Vídni, se 12. února 2009 uskuteční první velká výstava věnovaná českému umělci Alfonsu Muchovi. Výstava, umístěná v Dolním Belvederu, bude rozdělena do několika sekcí dle specifických témat a představí na dvě stě padesát Muchových děl z veřejných i soukromých sbírek. Velký soubor jeho děl zapůjčuje Belvederu Galerie hlavního města Prahy. Ze svých sbírek poskytne jednak většinu působivých návrhů k výzdobě Primátorského salonku Obecního domu v Praze z roku 1911 a jednak dva rozměrné obrazy ze Slovanské epopeje: Slavnost Svantovítova na Rujaně (1912) a Schůzka na Křížkách (1916).

„Je to určitě jedna z nejvíce očekávaných kulturních akcí ve Vídni v letošní sezoně. Mucha je ve Vídni populárním představitelem uměleckého směru, který Rakousko považuje za svůj - secese. Vídeň Muchu mírně paradoxním způsobem považuje za vlastního, přestože doposud výstava jeho děl podobného rozměru zde ještě nebyla,“ informuje z Vídně zpravodaj ČT Jan Moláček.

„Příprava na převoz obrazů takových rozměrů, jako mají plátna Slovanské epopeje, byla velmi náročná. Nejdříve bylo nutno je prohlédnout, zpevnit malbu na některých místech, sejmout z napínacího rámu, položit na zem a postupně balit na velké válce, které v Moravském Krumlově zůstaly z doby Alfonse Muchy, takže se jedná o původní válce, které se stále používají. Zabalený obraz je pak potřeba vyměkčit, ještě dobalit a umístit do obrovské bedny, která se poté stěhuje do kamionu,“ popisuje složitosti přepravy Muchových obřích pláten historička umění Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy.

Zápůjčka patří k jedné z největších, jež galerie v posledních letech na výstavy Alfonse Muchy uskutečnila. Předchází jí dlouhodobější spolupráce s renomovanou vídeňskou galerií.

Výstava s názvem Alfons Mucha

bude probíhat od 12. února do 1. června 2009 v Dolním Belvederu ve Vídni. Expoziční části Belvederu jsou otevřeny pro veřejnost každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné do všech částí komplexu stojí pro jednoho dospělého 12,50 €.

  • Instalace Muchovy Slovanské epopeje v Moravském Krumlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/132/13171.jpg
  • Litografie Alfonse Muchy z roku 1911 zdroj: www.mucha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/121/12007.jpg
Vydáno pod